Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jizerskou padesátku vyhrál Svärd, Řezáč skončil třetí

Bedřichov (Liberecko) - Švéd Oskar Svärd vyhrál potřetí v kariéře Jizerskou padesátku, závod FIS Marathon Cupu v dálkovém lyžování. Ve finiši předčil slavného Nora Thomase Alsgaarda, nejlepším z domácích běžců byl třetí Stanislav Řezáč. Závodu žen dnes kralovala norská běžkyně na lyžích Sandra Hanssonová. "Jsem spokojený, protože finiš byl drtící a já jsem měl malinko krizi. Šest kilometrů před cílem mě chytaly křeče, tak jsem rád, že jsem vybojoval třetí místo," řekl Řezáč v cíli.

Elitní pole odstartoval výstřelem prezident Václav Klaus. "Myslím, že je krásné, že někdo má tu sílu, energii a elán to čtyřicet tři roků po sobě organizovat. Věřím, že už se to zapsalo jako pevná věc našeho kalendáře," řekl prezident.

Na devátém kilometru vedl Andrus Veerpalu, ale pak se vytvořila silná skupina devíti běžců s obhájcem Markem Cattaneem, českou dvojicí Řezáč, Petr Novák a dotáhl se do ní také slavný Alsgaard. Ten projel na Jizerce na 22. kilometru první a za ním se táhlo dalších šestnáct jezdců. Znovu se pole roztáhlo na Knajpě, kde jela v čele šestice, kterou táhl Švéd Ahrlin. Řezáč, který zvolil lyže bez vosků a vsadil na soupaže, se za ním držel těsně na druhém místě. "Riskl jsem jet na skejtových lyžích jen soupaž. Rozhodl jsem se až deset minut před startem a myslím, že to bylo dobré," uvedl Řezáč.

Na 40. kilometru na Hřebínku se opět zformovala desetičlenná skupina, ve které nechyběl žádný z favoritů. Do cíle se řítili všichni společně a finiš rozjel asi dva kilometry do cíle Alsgaard. "Měl jsem strach, že to neudržím, ale pak jsem zase jel naplno," řekl Řezáč, který trochu ztratil, ale povedlo se mu zase čelo dotáhnout.

Už se zdálo, že vyhraje pětinásobný olympijský šampion Alsgaard, který chce zkusit vyhrát Vasův běh, ale Svärd ho pár metrů před cílem předjel. "Alsgaard je hodně vysoký, a proto jsem se v posledním sjezdu držel za ním a čekal na posledních sto metrů. A vyšlo to," řekl Svärd, který vyhrál Jizerskou padesátku již v letech 2003 a 2004. Na šestém místě závod dokončil estonský mistr světa z Liberce Veerpalu, další český jezdec Novák byl šestnáctý.

Řezáč chtěl třetí titul

Spravit náladu po neúspěšném vystoupení ve Světovém poháru v Rogle si chtěl český běžkař Řezáč. Týden trénoval v Ramsau a pokusí se domácí závod vyhrát potřetí v kariéře. "Trasu znám úplně nazpaměť a letos bych se chtěl pokusit vystoupit na nejvyšší post i v konkurenci těch nejlepších," řekl Řezáč na prahu sezony. Konečné třetí místo bylo nejlepším českým umístěním.

Výsledky Jizerské padesátky:

závod FIS Marathon Cupu v dálkovém lyžování (50 km klasicky)

Muži: 1. Svärd (Švéd.) 2:14:39,6, 2. Alsgaard (Nor.) -0,2, 3. Řezáč (ČR) -1,0, 4. Cattaneo (It.) -1,5, 5. Aukland (Nor.) -3,3, 6. Veerpalu (Est.) -4,0, ...16. Novák -2:40,9, 25. Krska -5:23,7, 32. Kupilík -7:24,2, 39. Pazderský (všechny ČR) -11:24,9.

Ženy: 1. S. Hanssonová (Nor.) 2:29:25,9, 2. J. Hanssonová -7:21,7, 3. Nyströmová -10:24,4, 4. Lintzénová (všechny Švéd.) -12:46,3, 5. Braathenová (Nor.) -17:32,6, 6. Tähtinenová (Fin.) -17:33,6, 7. Chrástková -19:15,9, 8. Skalníková (obě ČR) -20:47,1.0

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články