Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Jizerská padesátka je téměř vyprodaná, nebudou chybět ani Řezáč s Koukalem

Praha - Posledních tři sta čísel zbývá pro zájemce o start ve 46. ročníku Jizerské padesátky. Klasický dálkový běh na lyžích v Bedřichově v Jizerských horách se uskuteční 13. ledna a potřetí za sebou se blíží k vyprodání. Na startu nebudou chybět Martin Koukal a obhájce prvenství Stanislav Řezáč, kteří nastoupí jako členové rakouského týmu Skinfit Racing.

Stanislav Řezáč (vpravo) na Jizerské 50
zdroj: ČT24

"Jsem rád, že jsem to loni v té silné konkurenci vyhrál, a nebude jednoduché to zopakovat. Nedokážu teď na prahu sezony říci, jestli budu třeba jen na stupních vítězů," řekl Řezáč na tiskové konferenci.

V sezoně se Řezáč nezaměří na FIS Marathon Cup, ale pouze na seriál Ski Classics, který předloni vyhrál a v minulém ročníku byl druhý. Pro závod v Jizerských horách měl jedno přání. Chtěl, aby napadl prašan, hodně mrzlo a mohlo se jet klasicky, a ne jako letos jen soupažemi na hladkých lyžích. "To by se mi líbilo," zasnil se Řezáč, Král bílé stopy, nejlepší český lyžař minulé zimy.

Řezáč dlouhodobě touží po triumfu ze slavného Vasova běhu. "Zkusím se zaměřit na Vasův běh," řekl Řezáč. Výhra v běhu na 90 km klasicky ze Sälenu do Mory mu stále těsně uniká. Třetí dojel letos i v letech 2003, 2009 a 2010, loni byl druhý o tři desetiny.

Je nám líto, video expirovalo.
Stanislav Řezáč a Martin Koukal o Jizerské padesátce

V dálkových bězích vstupuje již do čtrnácté sezony a v 39 letech neztrácí touhu ani chuť dřít a tvrdě trénovat. "Mě to baví. Kdyby mě to nebavilo, tak to nedělám," konstatoval rodák z Jablonce nad Nisou. "Jsme na čistém vzduchu, teď jsme byli ve Skandinávii, kde byly dny se sluníčkem, prašanem a docela mě to bavilo, dalo se trénovat. Dokud je o mě zájem, tak u toho jsem," řekl běžec.

Kromě Řezáče a Koukala je možný také start nejlepšího českého běžce ve světovém poháru Lukáše Bauera, o němž se rozhodne po etapové Tour de Ski. Mezi přihlášenými nechybějí ani vítěz z roku 2011 Nor Anders Aukland a další severská esa.

Jizerská padesátka

Program lyžařského svátku zahájí 11. ledna Bedřichovská 30 volnou technikou. Následovat bude v sobotu Intersport Jizerská 25 klasicky a vrcholem bude Jizerská 50 ČSOB Pojišťovny, závod zařazený do sérií Ski Classic a FIS Marathon Cup.

Startovné na padesátku stojí 1 400 korun, registrace probíhá na http://www.jiz50.cz/ a v prodejnách Intersportu. "Celková kapacita je 6 600 míst a zbývá necelých tisíc volných míst. Na hlavní závod je volných míst jenom tři sta," řekl Marek Tesař z agentury Mather Activation, která padesátku marketingově zajišťuje.

Pořadatelé sáhli k úpravě trati na pětisetmetrovém úseku mezi Knajpou a Čihadly. Běžci už se tak nebudou potkávat a vyhnou se nepříjemné jízdě v protisměru. Organizátoři Jizerské padesátky poprvé oddělí padesátku a závod na 25 km klasicky, aby se zlepšila propustnost trati a zvýšilo pohodlí běžců. Jizerská padesátka se v roce 2013 uskuteční o tomtéž víkendu jako sprinty jednotlivců a dvojic světového poháru v libereckém Vesci.

Koukal už myslí i na Soči

Martin Koukal chce využít skladby závodů a ve své druhé sezoně mezi dálkovými běžci má za cíl být vysoko v hodnocení FIS Marathon Cupu. A myslí i dopředu: láká ho olympiáda v Soči 2014, kde se by mohl vrátit do české štafety a jet volnou padesátku. "Letos chci využít možnosti, která se naskytla, že ve FIS Marathon Cupu je víc bruslení než klasiky. Jsem lepší bruslař, a proto mám za cíl pokusit se uspět v celkovém pořadí," řekl.

Martin Koukal
zdroj: VLP autor: Martin Divíšek

Koukal se dal čistě na dálkové běhy loni. Přesto je možné, že se do reprezentace vrátí. Teoreticky ta možnost může nastat i v letošní sezoně na mistrovství světa ve Val di Fiemme, kde v roce 2003 nečekaně získal titul na volné padesátce. Pokud by jel kontrolní závody, kouč Miroslav Petrásek by ho na štafetu povolal. "Pokud pojede sezona ideálně, tak mistrovství není moc reálné," uvedl však Koukal.

O rok později však už nejspíše omezí dálkové běhy a pokusí se prosadit do nominace na olympiádu do Soči. "To mě láká. Je tam padesátka volně a s týmem (Skinfit) jsem se bavil, že bych měl upravený program směrem k olympiádě," plánoval Koukal, finišman české bronzové štafety na hrách ve Vancouveru 2010.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články