Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Jizerská padesátka bude bojovat s olympiádou, 50 let shrnula nová kniha a píseň

Praha – Do startu jednapadesátého ročníku Jizerské padesátky zbývá ještě pět měsíců, ale už nyní je kolem slavného podniku živo. Organizátoři představili v Praze novou knihu a píseň a odhalili počet přihlášených účastníků. Těch se zatím na 50kilometrový běh na lyžích přihlásilo 1500 a počty stále rostou.

Uplynulých padesát ročníků shrnuje kniha Jizerská 50 s podtitulem Závod plný příběhů. Navíc kapela Tata Bojs složila na verzi písně Pěšáci o závodu song Pěšáci bílé stopy a ve videoklipu je ústředním motivem postava Ladislava Míky, který jako jediný odjel všechny ročníky závodu a v klipu si také sám zahrál.

Organizátoři očekávají, že hlavní závodu ČEZ Jizerské padesátky znovu naplní kapacitu 4800 běžců. Klíčový termín pro přihlášky je 30. září. "To končí nejvýhodnější startovné, takže doporučuji neodkládat to déle," řekl David Douša z agentury Raul!, která závod marketingově zajišťuje.

Závod se uskuteční během zimní olympiády v Pchjongčchangu. "Víme o kolizi, ale poměrně dlouho a intenzivně jsme bojovali o změnu z ledna na únor, takže to hned druhý rok měnit na jiný termín není možné," připomněl Douša, že letos se jelo poprvé v únoru a navíc je běh součástí termínového kalendáře seriálu Ski Classics.

Je nám líto, video expirovalo.
Kniha, píseň i umělecká díla. Co všechno připomíná 50 let Jizerské padesátky?

Přes kolizi s olympijskými hrami by měli v Jizerských horách do stopy vyrazit elitní závodníci, jelikož ti na olympiádě většinou nestartují. "A nabízí se možnost promítat hry na velkoplošné obrazovce v rámci vysílání České televize," doplnil Douša.

Na startu v Bedřichově se objeví Lukáš Bauer, který po uplynulé zimě skončil v reprezentaci a na olympiádu se nechystá. "Jizerská je pro náš tým nejdůležitější závod," řekl Bauer, šéf svého laufařského uskupení Team Pioneer Investments, do jehož řad získal letošní vítězku padesátky Kateřinu Smutnou. "Její prioritou bude vyhrát sérii Ski Classics, znovu padesátku a Vasův běh," prohlásil Bauer.

Vedle knihy a písně vznikla rovněž unikátní výstava. V pražském Mánesu jsou tento týden k vidění díla dvanácti umělců, kteří ztvárnili běžecké téma. Od ledna i během samotného závodu budou obrazy vystaveny v liberecké galerii.

Součástí programu Jizerské padesátky je tradičně i třicítka volnou technikou a klasická pětadvacítka. Program v Bedřichově poběží od 16. do 18. února.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články