Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Jizerská 50 - rekordní účast a ošidné oteplení

Praha - Maximální počet čtyř tisíc běžců na lyžích vyrazí v neděli v osmi vlnách do stopy 44. ročníku Jizerské padesátky ČSOB Pojišťovny. Zájemci rozebrali čísla již měsíc před startem a z první vlny se o výhru popere česká hvězda Stanislav Řezáč se špičkou dálkových běhů Worldloppetu. V pátek poběží 500 závodníků Bedřichovskou třicítku volnou technikou třeba za účasti veslařky Mirky Knapkové. V sobotu je dětský závod a již tradiční firemní štafety na 4x3 km. Start padesátky v osmi vlnách je pak v neděli v 9 hodin ráno, o hodinu a čtvrt později vyrazí do závodní stopy i běžci na trať 25 km. Hlavní závod v přímém přenosu od 8:55 odvysílá ČT4.

Řezáč vyhrál Jizerskou padesátku naposledy před deseti lety, ale to ještě nebyl závod zařazen do FIS Marathon Cupu. "Tehdy nebyla taková konkurence a dálkové běhy jsou od té doby mnohem náročnější, profesionálnější a s větší konkurencí. Ale bylo by moc hezké, kdyby se mi to po takové době povedlo," řekl Řezáč. V posledních dvou ročnících nebyl od výhry daleko, vždy dojel třetí. I letos by měl patřit na špici závodu a bojovat o nejvyšší stupeň. "Cítím se dobře, ale moc si nevěřím. Jizerka je první závod a teprve se ukáže, kdo má jakou formu," podotkl sedmatřicetiletý Řezáč.

V pozici trojnásobného vítěze a obhájce prvenství přijede Švéd Oskar Svärd, který si Jizerskou padesátku zamiloval. "Už se nemůžu dočkat neděle. V tomhle závodu se mi daří, oblíbil jsem si ho i proto, že je přírodně krásný," vyznal se Svärd na svém webu.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Martinem Peštou

Na startovní listině nechybějí Svärdův krajan Daniel Tynell, Ital Marco Cattaneo, Nor Jörgen Auckland ani jeho slavný kolega Thomas Alsgaard. Pětinásobný olympijský vítěz a šestinásobný mistr světa Alsgaard loni finišoval druhý a letos se cítil v tréninku, do kterého zařadil i gymnastiku, o něco lépe. "Doufám, že budu moci bojovat o první tři místa, ale bude záležet na lyžích a štěstí," řekl osmatřicetiletý Alsgaard.

Běžce může hodně potrápit počasí

O víkendu se má oteplit na čtyři až osm stupňů nad nulou. Sněhu je na trati dostatek, ale mazat se nejspíše bude klistr, což znamená, že se nepojede tak rychle a padesátka bude závodníky více vyčerpávat. "Doufáme, že se počasí trochu vylepší, protože včera večer lehce pršelo a teploty pro závodníky nebudou ideální. Bude to, co se týče mazání, alchymie," uvedl člen organizačního týmu Martin Pešta.

Každý rok v novodobé historii hlásí závod rekordní účast. Nyní byly naplněny limity na všech závodech. V neděli se na klasické trati představí 4 000 běžců, na poloviční trati tisícovka soutěžících. "Limity jsou dány omezením CHKO Jizerské hory. Průchodnost musí být omezena," vysvětlil Pešta.

Kromě startu a cíle v Bedřichově na stadionu bude pro diváky zajímavá prémie v Jizerce na 25. kilometru, na kterém se závodníci porvou o prémii. "Těsně před cílem jsme připravili atraktivní dojezd, před bedřichovským stadionem je smyčka, kde mohou diváci fandit svým favoritům," zdůraznil Pešta. Obvykle přijde na pět až deset tisíc fanoušků. "Letos očekáváme, že divácká návštěvnost bude opět vyšší než loni a v letech předchozích," dodal Pešta.

Na bezpečnost dohlédne i horská služba

Na trati nedělní Jizerské padesátky se o pomoc zraněným nebo vyčerpaným běžcům postará 16 členů horské služby. K dispozici budou mít pět sněžných skútrů. Záchranáři na lyžaře apelují, aby dbali na bezpečí své i ostatních. V průběhu závodu totiž nebývá o střety nouze. S drobným poraněním dojíždějí do cíle závodu každoročně desítky lyžařů. Horská služba asistovala u všech jejích ročníků.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články