Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jistota je jistota. Sníh pro novoměstský SP v biatlonu je připraven téměř rok dopředu

Nové Město na Moravě – Světový pohár v biatlonu se v České republice bude konat až v prosinci, už nyní je ale v Novém Městě na Moravě připraveno dostatek technického sněhu, aby se závod mohl uskutečnit. Pořadatelé si ho uschovali v obřím zásobníku, který byl právě v těchto dnech dokončen. Zásoby by díky němu měly přečkat i letní horka.

Zásobník sněhu v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Spousta zkrácených nebo i zrušených podniků. Tak často vypadaly závody Světových pohárů zimních sportů během letošní sezony. Podobný osud by však prosincový podnik biatlonistů v Novém Městě potkat neměl. Dostatečné množství sněhu má zajistit nový zásobník na dohled od Vysočina arény, který pořadatelé v těchto dnech začali izolovat a uzavírat.

Zásobník zabírající plochu dvou fotbalových hřišť v sobě ukrývá technický sníh, jenž na rozdíl od přírodního déle vydrží, a jeho hloubka dosahuje až devíti metrů. "Bez zásobníku bychom nebyli schopni stoprocentně garantovat konání akce," prozradil Jan Ptáček, šéf tratí ve Vysočina aréně.

Přibližně 60 tisíc kubíků sněhu se ukryje v izolované betonové jámě, která bude pokryta sedmdesáti centimetry dřevní štěpky, díky níž přečká i letní horka. Ztratit by se měla podle projektu maximálně jedna třetina uschovaného množství.

Je nám líto, video expirovalo.
Sníh pro SP v biatlonu v Novém Městě je díky zásobníku připraven rok dopředu

"Zásobník je dělaný tak, že všechna spodní voda může odtékat zpátky do potoka a do rybníka," řekl rolbař Stanislav Buchta, jenž si pochvaluje i vlastnosti štěpky. "Jak je jemně namletá, tak dělá krásný povrch a dá se tak lépe odhadnout potřebná vrstva," dodal.

Stavba zásobníku vyšla asi na 27 milionů korun, z většiny ji pokryla dotace z ministerstva školství. Bez skladování sněhu totiž už nebude lyžařská ani biatlonová federace v budoucnu umožňovat organizování vrcholných závodů.

Světový pohár v biatlonu se v Novém Městě uskuteční za 9 měsíců od 16. do 18. prosince a  už nyní jsou vyprodané vstupenky na sobotu a neděli na hlavní tribuny.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články