Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Její úsilí a chuť jsou někdy nebezpečné, říká o Ledecké trenér Bank

Praha – Sjezdař Ondřej Bank sice po minulé sezoně ukončil kariéru, jeho dlouholetému kouči a bratrovi Tomáši Bankovi však práce naopak přibyla. Má na starosti celý český tým alpských lyžařů a spolupracuje také se snowboardistkou Ester Ledeckou, kterou považuje za obrovský talent.

Ester Ledecká
zdroj: Reuters

Společné soustředění absolvovali tradičně v Chile a Tomáš Bank si práci nemohl vynachválit. S bratrem do Jižní Ameriky jezdil roky, tentokrát tam i s ostatními českými talenty a Ledeckou byli jako jeden tým.

"V minulosti jsme se přizpůsobovali ostatním týmům, teď se přizpůsobovali ostatní nám," řekl na tiskové konferenci. "Bylo to super, moc mě to bavilo. Vybírali jsme si sjezdovky, víc lidí je i větší sranda," pochvaloval si.

Český tým lyžoval s Francouzi, Němci i Slovinci, Rakušané dokonce přivezli dámský výběr, s nímž se mohla měřit i Ledecká. "Kluci jí v tréninku pomáhají, snaží se je dohnat. A viděli jsme, že je rychlá, když jezdila s Rakušankama," uvedl Bank. "Jedinou kaňkou bylo, že nenapadl nový sníh a starý firn není dobrý na test lyží, ale to je jedno," mávl rukou.

Je nám líto, video expirovalo.
Ledecká: Chci být první, kdo se nominuje na MS v lyžování i snowboardingu

Spolupráce s Ledeckou je pro něj úplně novou zkušeností. Ondřej Bank byl povahou flegmatik, jejich fungování bylo postavené na improvizaci a vzájemné shodě. Zato tým Ledecké vyžaduje preciznost. "S Ondrou mě to bavilo, ale bylo to patnáct let stejné, takže to je pro mě super změna. S Ester se musím soustředit i na to, v kolik půjde z kopce, je to větší dřina," porovnal.

Přístup Ledecké k tréninku je pro něj také novinkou. "Je neuvěřitelný sportovec, já jsem nikdy takového neviděl," prohlásil. "Strašně ji to baví, neremcá a maká. V Chile za mnou přišel trenér, který tam jezdí už 40 let a byl ještě za Pinocheta, ale prý nikdy nikoho neviděl před tréninkem v šest ráno chodit běhat," dodal Bank.

Až musí mistryni světa v alpském snowboardingu brzdit. "Její úsilí a chuť jsou někdy nebezpečné. Ale jestli to všechno přežije a zůstane zdravá, bude velmi dobrá. Jezdí špičkově," pochválil novou svěřenkyni, která už dokázala bodovat i ve Světovém poháru sjezdařek.

"Vyloudila na mně několikrát nějaké jízdy navíc, a kdybyste viděli ten její výraz v obličeji, jak byla šťastná, když jsem kývnul...," řekl Bank s úsměvem.

Přípravu mají precizně naplánovanou skoro na minuty. Do snowboardingového tréninku ale Ledecké nemluví. Tajně však doufá, že na sjezdové lyže si Ledecká vyčlení víc času. "V plánu máme závody (Světového poháru, pozn. autora) v Lake Louise a doufám, že tam zajede do desítky a pak celé plány na sezonu přehodnotí," netajil se tím, že by rád zintenzivnil tréninky na sjezdovkách.

Bank nemá na starosti jen Ledeckou, ale i nový tým mladých sjezdařů, v němž vyniká zejména Filip Forejtek. Ti by mohli jednou nahradit Ondřeje Banka, Filipa Trejbala či Martina Vráblíka, kteří ukončili kariéry. Z nynější generace pokračuje jen Kryštof Krýzl. "Vypadají velmi dobře, je to dobrá parta, dobře lyžujou, mohlo by se stát za pár let, že budeme mít silný tým," zakončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články