Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jedenáctka nejlepších přestupů. Které letní posily nejvíce pomohou svým klubům?

Pogba, Higuaín, Hummels a další - drahých přestupů bylo po Evropě velká spousta. Téměř třicet transferů, dosud nevídaný počet, překonalo hranici 30 milionů eur. A mnohé nové posily by mohly mít velký vliv na šance klubů ve svých soutěžích i v Lize mistrů. Jaká je jedenáctka potenciálně nejlepších přestupů v evropském fotbale?

Brankář Barcelony Claudio Bravo
zdroj: ISIFA/EPA/ autor: JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Brankář: Claudio Bravo (Barcelona → Manchester City, 18 mil. eur)

Byť je Joe Hart ikonou Manchesteru City a nejdéle sloužícím hráčem klubu, na hřišti by fanoušci Citizens anglickou jedničku až tolik postrádat nemuseli. Na papíře by se to možná někomu nezdálo. Claudiu Bravovi je už 33 let a se 184 centimetry není jeden z nejvyšších brankářů, což by mu v anglické lize teoreticky mohlo dělat problémy zvláště při centrech a standardkách.

Výkony chilského reprezentanta v dresu Barcelony a během celé kariéry ale hovoří jasně o tom, že tento urputný dříč dokázal překonat veškeré překázky, které se mu postavily do cesty. Na Bravovi bude stát celý styl Guardiolovy hry, která bude mnohem více založená na rozehrávce krátkých přihrávek od brankáře.

Není také pochyb o tom, že Bravo je na vrcholu kariéry. Za dva roky, které strávil v Barceloně, vyhrál každou dosažitelnou trofej, kterou sám odchytal. Blaugranés s Bravem v brance dvakrát v řadě ovládli La Ligu a vyhráli i mistrovství světa klubů, Chile si zase podmanilo poslední dva ročníky Copy Amériky.

Přestupovému létu se věnuje i nový díl Fotbal fokus podcastu (od 30:25)

Pravý obránce: Dani Alves (Barcelona → Juventus, volný přestup)

Dani Alves v dresu Juventusu
zdroj: Reuters

Mnohými je neoblíbený kvůli své zákeřnosti a simulování, mnozí experti jej ale přesto považují za nejlepšího pravého obránce v historii. S koncem Alvese v dresu Barcelony končí i jedna velká éra. Nejen na Xavim či Messim, ale i na brazilském krajním obránci stála celá Guardiolova hra.

Stačí se jen podívat, kolik úžasných gólů padlo díky jeho neustálým náběhům a skvělé souhře a kolik zápasů Barcelona vyhrála i díky jeho agresivitě. Za posledních deset let je Dani Alves kromě Ronaldinha a Neymara jediný hráč, který dokázal na nejvyšší úrovni vystihnout brazilský ideál fotbalu, převedený do moderní podoby.

Už několik sezon Barcelona uvažovala o jeho náhradě, Alves ale v Katalánsku na tomto fyzicky mimořádně náročném postu vydržel až do 33 let. To navíc vůbec neznamená, že by jeho kariéra měla být u konce, v pomalejším prostředí italské ligy ještě může odehrát několik let na vysoké úrovni. Podobně jako jeho nový spoluhráč z Juventusu Patrice Evra, jehož kariéra na severu Itálie rovněž prošla renesancí.

Stoper: Éric Bailly (Villarreal → Manchester United, 38 mil. eur)

Eric Bailly (vpravo) v dresu Manchesteru United
zdroj: Reuters autor: Eddie Keogh

Mnozí příznivci Manchesteru United si možná při oznámení příchodu Érica Baillyho z Villarrealu klepali na čelo, když se dozvěděli přestupní částku. 38 milionů eur za dvaadvacetiletého stopera Pobřeží slonoviny, který za sebou měl jedinou odehranou sezonu ve Villarrealu, se zdálo jako mimořádně přemrštěná suma.

United ale po čase daly za pravdu jednak ostatní přestupy. Ty poukázaly na to, že anglické kluby musely platit téměř automatický příplatek za novou televizní smlouvu, která pro ně znamenala přísun obrovských prostředků

Za vše ale hlavně mluví dosavadní Baillyho výkony. United v posledních letech chyběl defenzivní lídr a stoper, který by byl důrazný, ale i výborný v rozehrávce. A tím vším zatím Bailly bezpochyby je. Pokud tak bude pokračovat nadále, bude z něj jeden z nejlepších středních obránců světa.

Stoper: Mats Hummels (Borussia Dortmund → Bayern Mnichov, 35 mil. eur)

Mats Hummels v dresu Bayernu
zdroj: Reuters autor: RALPH ORLOWSKI

Když Mats Hummels přestupoval jako mladičký odchovanec Bayernu z Mnichova do Dortmundu, byl jeho příchod do Vestfálska vnímán jako jeden z mála mezi oběma kluby s chladným nezájmem. O sedm let později je ale situace zcela odlišná. Lídr Borussie a celého německého národního týmu se stal ikonou svého klubu a fanoušci mu jeho odchod dali patřičně znát.

Faktem ale je, že Hummels se vrací domů, kde vytvoří vynikající stoperské duo s reprezentačním kolegou Jeromem Boatengem. Osmadvacetiletý střední obránce tak doplnil jeden z posledních potřebných dílů do dokonalé skládačky Bayernu.

Levý obránce: Marcos Alonso (Fiorentina → Chelsea, 23 mil. eur)

Marcos Alonso v dresu Fiorentiny
zdroj: Reuters autor: Tony Gentile

Post levého obránce v letním přestupovém období řešil málokterý klub, i proto je výběr poměrně omezený. Přímo jej neřešila ani Chelsea, která sem ale přesto z Fiorentiny přivedla pětadvacetiletého odchovance Realu Madrid Marcose Alonsa. A to hlavně proto, aby na pravý kraj obrany přesunula praváka Césara Azpilicuetu a dostala postupně z postu pryč stárnoucího Branislava Ivanoviče.

Existují pochybnosti o tom, jak se dosavadní vytáhlý levý bek Fiorentiny v Chelsea prosadí. Obecně mívají krajní hráči, kterým se dařilo v Itálii, problém s adaptací na rychlejší prostředí v Anglii. Přesto by jeho příchod měl znamenat kvalitativní posun v obraně. Alonso je navíc univerzální a může nastupovat na několika postech v záloze i v trojčlenné obraně, což pro Conteho tým může být velká výhoda.

Defenzivní záložník: N'Golo Kanté (Leicester → Chelsea, 36 mil. eur)

Sport
zdroj: ČT4

Představy, že by Chelsea měla kvůli absenci v Lize mistrů omezené možnosti na přestupovém trhu, se sice potvrdily, když nezískala žádného vytouženého stopera, ale vyvrátil je příchod defenzivního záložníka N'Gola Kantého z mistrovského Leicesteru. Ještě před rokem a několika měsíci se Kanté zachraňoval s Caen, už v následující sezoně ale byl jednou z hlavních postav Ranieriho výběru.

Kanté fantasticky vypomáhal obraně a Leicester byl nejslabší, když mu v sestavě chyběl právě drobný, ale mimořádně energický záložník z Paříže. A mnohem silnější díky němu vypadá letos i Chelsea. Claude Makélélé má důstojného nástupce.

Střední záložník: Paul Pogba (Juventus → Manchester United, 105 mil. eur)

Zlatan Ibrahimovič a Paul Pogba, dvě ze čtyř posil United
zdroj: Reuters autor: Darren Staples

Titul nejdražší posily fotbalové historie má po letošním létě opět nového vlastníka. Do čela prestižní tabulky se posunul možná poněkud překvapivě Paul Pogba. O klíčovou postavu zálohy Juventusu a vicemistra Evropy s Francií se svedla bitva mezi Realem Madrid a Manchesterem United, jenž za třiadvacetiletého hráče nakonec vysázel neuvěřitelné tři miliardy.

Pogba se tak vrátil do starého známého prostředí. Právě z Old Trafford v roce 2012 odešel do Turína, kde se vypracoval v jednoho z nejlepších záložníků světa. I u Red Devils by měl vytáhlý technik řídit záložní řadu a pomocí skvadry okolo manažera Josého Mourinha vybojovat vytoužený titul a účast v Lize mistrů. O jeho kvalitách vypovídal už první zápas, Pogba by přitom celou sezonu měl dodat pohyblivost v záloze, která loni United ve středu pole chyběla zdaleka nejvíce.

Ofenzivní záložník: Henrich Mchitarjan (Dortmund → Manchester United, 42 mil. eur)

Henrich Mchitarjan
zdroj: Reuters autor: Jason Cairnduff

Příchod Henricha Mchitarjana do Manchesteru United se sice odehrál ve stínu Pogbova přestupu, pokud jej ale José Mourinho dokáže ideálně využít, mohl by mít na úspěch United  stejný vliv jako francouzský záložník. Arménský tvůrce hry má za sebou výborné roky v Dortmundu. Nějakou dobu se sice pral s adaptací na nové prostředí, zvláště poslední sezona byla ale v jeho podání zcela výjimečná. Jedenáct gólů a patnáct asistencí v bundeslize a celkový pozitivní vliv na renesanci Borussie hovoří jasně.

Mchitarjan by mohl mít problémy dostat se do týmu na svou ideální pozici středního ofenzivního záložníka, kde by se mohly jeho přednosti bít právě s Pogbovými. Výhodou sedmadvacetiletého arménského reprezentanta je ale velká univerzalita - Mchitarjan může hrát hned na několika ofenzivních postech.

Pravé křídlo: Leroy Sané (Schalke → Manchester City, 50 mil. eur)

Radující se Leroy Sané v derby s Dortmundem
zdroj: imago sportfotodienst

Je mu sice teprve dvacet let, talent a předpoklady má však na to, aby se v brzké době stal jednou z největších hvězd světového fotbalu. Leroy Sané ještě do léta patřil ke klenotům Schalke a Joachim Löw ho dokonce vzal na letošní mistrovství Evropy do Francie. Není tedy divu, že na něj ukázal nový kouč Manchesteru City Pep Guardiola.

Citizens se za mladý supertalent, který je schopný hrát jak na křídlech, tak pod hrotem, neobávali vysázet přes miliardu korun a věří, že se jim brzy investice zúročí. Sané kvůli zranění zatím za svůj nový klub neodehrál ani zápas, do hry španělského manažera by měl ovšem zapadat dokonale.

Levé křídlo: Nolito (Celta → Manchester City, 18 mil. eur)

Nolito se po přestupu ze Celty Vigo ihned usadil v útoku Manchesteru City
zdroj: Reuters autor: Russell Cheyne

Zvláště první polovina sezony z Nolita učinila jednoho z nejžádanějších hráčů světa. Odchovanec Barcelony ale svou Celtu, která předváděla skvělý fotbal a právě Blaugranés i díky Nolitově fantastickému výkonu smetla 4:1, chtěl v zimě opustit, jen kdyby přišla nabídka od katalánského klubu.

Devětadvacetiletý španělský reprezentant, který dlouho nedokázal zužitkovat talent, nakonec kluby měnil až v létě, ne však do Barcelony, ale do Manchesteru City. A v novém působišti začal výborně, ve čtyřech zápasech má zatím na svém kontě tři branky. Pokud tak Nolito bude pokračovat nadále, i dražší a zvučnější posily budou mít úlohu dostat se do základní sestavy značně ztíženou.

Hrotový útočník: Gonzalo Higuaín (Neapol → Juventus, 90 mil. eur)

Radující se Gonzalo Higuaín
zdroj: Reuters autor: MAX ROSSI

Jeden z nejdiskutovanějších a nejkontroverznějších přestupů letního okna. Gonzalo Higuaín tak dlouho držel Neapol v boji o vytoužený titul, který se Partenopei nakonec opět nepodařilo získat, až se přestěhoval na sever do Turína.

A přestup to nebyl ledajaký. Higuaín, jemuž v prosinci bude už 29 let, Bianconeri posílil za rekordní italskou sumu 90 milionů eur, navíc jen několik dní po jeho přestupu prosakovaly zprávy, že ani klubové vedení si není příliš jisté, jestli si Higuaín najde místo v základu. Ke všemu argentinský útočník na předsezonní sraz přijel s nadváhou a nadále panují otázky ohledně jeho fyzické připravenosti.

Stále je to ale hráč, který loni překonal dlouhá desetiletí trvající rekord v počtu vstřelených branek v Serii A. Higuaín navíc sám naznačil, že jeho vliv na Juventus může být obrovský. V závěru úvodního zápasu sezony rozhodl zápas s Fiorentinou a pouhou minutu po jeho příchodu na hřiště za nerozhodného stavu na půdě Lazia Juventus vstřelil vítěznou branku.

Náhradní jedenáctka: Mandanda - Vrsaljko, Umtiti, Benatia, Digne - Gündogan, Pjanič, Götze - Morata, Milik, Ibrahimovič

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články