Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Je to zatím hodně učitelské, ale desáté místo z ME bylo úspěch, řekl Nocar

Praha – Z mistrovství Evropy se české házenkářky vrátily sice jen s jednou výhrou a pěti porážkami, svými výkony však zaujaly. Dokázaly trápit i favoritky, za což je ocenili jak zahraniční trenéři, tak manažer reprezentace Karel Nocar. Podle něj je konečné desáté místo velkým úspěchem a příslibem do dalších let, jelikož hráčky získaly zkušenosti a sebevědomí. Nesmí ale usnout na vavřínech. 

Sport
zdroj: ČT4

Překvapivá výhra nad Maďarskem, vyrovnané duely s Dánskem a Rumunskem, prohra o bod s Černou Horou, postup do čtvrtfinálové skupiny a krůček od senzačního bodového zisku se zlatými olympijskými vítězkami z Ruska. To je pouze krátký výčet výrazných stop, které za sebou na evropském šampionátu ve švédském Helsinborgu nechaly české házenkářky a také důvod, proč na jejich hlavu nyní dopadají zejména slova chvály a naděje.

Radost výsledků svěřenkyň trenéra Jana Bašného sdílí také manažer reprezentace Karel Nocar, jenž výkony českého výběru poctivě sledoval. "Být mezi deseti nejlepšími mančafty v Evropě je určitě úspěch. Nechali jsme za sebou takové týmy jako Maďarsko, Španělsko, Polsko a další. Líbí se mi tam i symbolika desátého místa. Deset je prstů na rukou a my těch deset prstů potřebujeme k našemu sportu," zhodnotil Nocar. 

Kromě triumfu nad Maďarkami 27:22 bývalý hráč národního celku vyzdvihl především skvělé představení proti Dánsku, kde Češky po prvním poločase vedly o čtyři body a nakonec padly 29:33. "Ten první poločas byl za mě nejhezčí pasáž. Diváky jsme přiváděli k euforii. Holky se dokázaly prosadit přes jejich agresivní obranu a vzadu to zavřela Lucka Satrapová. Bylo to perfektní," chválil Nocar.

Je nám líto, video expirovalo.
Nocar: Je potřeba, aby se holky dostaly do dobrých celků a získaly další zkušenosti

Cesta k vyrovnaným zápasům podle něj vedla přes výbornou taktickou přípravu, ale také skvělou spolupráci mezi hráčkami. "Překvapila mě síla kolektivu. Aby mohly konkurovat nejlepším, tak se musely stmelit jako kolektiv, najít společný motor a táhnout za jeden provaz," myslí si.

Na výkonech je ale potřeba hledat i rezervy, které byly především v závěru vyrovnaných bitev, kde měly navrch favoritky. Tam se podle manažera reprezentace ukázalo, že se tým teprve buduje a chybí mu zkušenosti s nejtěžšími zápasy.

"Je to zatím hodně učitelské. Získali jsme tam sebevědomí a poznatky k tomu, abychom byli konkurenceschopní nejlepším týmům. I to bylo učitelské. U soupeřek jsme viděli, co je potřeba udělat, abychom těsné zápasy překlonili na naši stranu," řekl.

Důležitým pro další zlepšení by byl i odchod Češek do zahraničních soutěží a klubů, kde by mohly odehrát více těžkých zápasů, poznat větší tlak a potýkat se s větší konkurencí.

"Čím v lepších soutěžích a klubech budou hrát, tím to bude přínosnější pro reprezentaci. Ve Švédsku bylo deset nováčků, takže chyběly zkušenosti. V momentech, kdy se láme chleba, je potřeba, aby se stoprocentně využívaly šance. Týmy, co jsou před námi, to dokáží. Proto je potřeba, aby se holky dostaly do dobrých celků, kde je větší tlak na výsledek. V těchto momentech se to pak projeví," dodal.

Výsledky ze Švédska každopádně naznačily, že směr nabrala reprezentace správný. Teď si ho je potřeba jenom udržet.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články