Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Je to hlavně hra, tvrdí o Sportovci roku předseda hlasujících

Praha – Klub sportovních novinářů (KSN) letos oslavil 90. výročí, má za sebou vyhlášení výsledků ankety Sportovec roku a je přesně v polovině ankety Zlatý míč o nejlepšího českého fotbalistu. "Každému říkám, že ta první anketa je hra. Přesto z ní objektivně vyjde nejlepší sportovec," řekl v rozhovoru pro Českou televizi předseda klubu Zdeněk Pavlis, který je rád, že na prvním místě se umístila Zuzana Hejnová. "Zasloužila si to," dodal.

Vítězkou ankety Sportovec roku se stala Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Vzdělávání členů, koordinace práce žurnalistů s pořadateli soutěží, od roku 1959 vyhlašování největší a nejstarší ankety Sportovec roku. Jen část toho, co zajišťuje KSN sdružující profesionální novináře, televizní a rozhlasové reportéry, fotoreportéry a filmaře. Od roku 2001 stojí v čele klubu už v sedmém dvouletém období Pavlis.

Ten hodnotí letošní anketu Sportovec roku jako vydařenou. "Galavečer přes absenci pěti sportovců, kteří se dostali do elitní desítky, měl zdařilý průběh," uvedl Pavlis, jenž je spokojen s prvním místem pro Hejnovou. "Tipoval jsem to. A že za celý rok nenašla přemožitelku, to je něco úžasného," dodal.

V anketě se volí ve dvou kolech. "V prvním všichni členové klubu, kterých je kolem tří set, hlasují o všech sportovcích, kteří v onom roce dosáhli nějakých výsledků a zapsali se do povědomí veřejnosti. Taktéž volí sportovní kolektivy, které se prosadily. Z tohoto hlasování vzniká nejlepší desítka a trojka mezi kolektivy. Ve druhém kole hlasování se pak rozhoduje o králi českého sportu," vysvětlil.

Podle Pavlise se musí brát Sportovec roku jako hra. "Říkám to tak každému. Těžko porovnávat hokejistu, fotbalistu, individuálního sportovce. Přesto z ankety objektivně vyjde nejlepší sportovec. Já osobně volím podle výsledků, osobnosti sportovce i podle toho, jak moc je ten sport rozšířený. Ostatní kolegové volí většinou podle toho, o jakém sportu píší a jak moc v něm jsou etablovaní. Náklonnost ke svému sportu se nějakým způsobem projevuje," přiznal.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Předseda KSN Zdeněk Pavlis

Anketa má dobrý zvuk i v zahraničí. "Je tam vnímána velmi dobře, ať už na fóru Mezinárodní organizace sportovních novinářů, jejímž jsme členem, tak i v ostatních zemích," řekl Pavlis, který v minulosti zkoušel do hlasování zapojit i fanoušky. "Je možné, že se k tomuto nápadu v budoucnu vrátíme nebo uděláme přímo anketu pro fanoušky," zamyslel se.

Vedle Sportovce roku vyhlašuje KSN i tuzemský Zlatý míč. V roce 1997 totiž novináři přestali kvůli nesrovnalostem hlasovat v anketě Fotbalista roku a klub si založil anketu vlastní.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články