Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Jaroš: Zdolání K2 by byl hezký dárek k narozeninám

Praha - Jeden z nejznámějších českých horolezců současnosti Radek Jaroš podstoupil před dvěma týdny poslední operaci, související s následky omrzlin z Annapurny. Takřka vzápětí oznámil útok na vrchol K2. Je to poslední osmitisícová hora, která mu chybí k završení proslulé Koruny Himálaje. "Bylo by moc hezké, kdyby to byl dárek k mým padesátinám," řekl Jaroš.

Radek Jaroš
zdroj: ČT24 autor: Roman Vondrouš

Následky omrzlin z Annapurny dovedly Jaroše pošesté na operační sál. První český horolezec, který může dosáhnout Koruny Himálaje, si nechal před dvěma týdny odstranit dva články na posledním zdravém prstu levé nohy. Nyní se začne připravovat na pátý pokus zdolat 8 611 metrů vysokou K2.

"Pozítří jdu na vytažení stehů z prstu na levé noze a potom už začnu místo pokulhávání pobíhat, rehabilitovat a následně plně trénovat. Kdybych nechtěl dělat to, co dělám, tak by se s tím dalo žít, ale ten jeden prst by byl při výstupu kandidát na omrznutí. Nápor by na něj byl strašně veliký. Doufám, že to byl poslední zákrok, ale to jsem si myslel už asi šestkrát," uvedl se smíchem v rozhovoru pro Českou televizi.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Horolezec Radek Jaroš

Jaroš absolvoval první lezecké pokusy na osmitisícovce v roce 1994. "Tenkrát se to nepovedlo, skončil jsem ve výšce 7 300 metrů, návrat byl hodně dramatický. První osmitisícovka byla v roce 1998, poté tři neúspěšné expedice, až v roce 2002 jsem vystoupil na vrchol třetí nejvyšší hory světa. Jezdil jsem do Himalájí lézt a vůbec neřešil Korunu Himaláje," uvedl Jaroš, který za nejkrizovější okamžik považuje výstup na Nanga Parbat. "Je známá jako Hora zabiják," dodal.

Při křtu své knihy Hory shora 2 oznámil, že se na nejtěžší osmitisícovou horu vydá na jaře příštího roku. "Před deseti patnácti lety mě ani ve snu nenapadlo, že bych mohl lézt v Himalájích na takové úrovni," uvedl. Bude to právě v době 60. výročí prvního zdolání K2 a samotného Jaroše čeká oslava 50. narozenin. Pokud dosáhne svého cíle, stane se teprve čtrnáctým člověkem, který to dokáže bez použití umělého kyslíku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články