Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Jansrud, Svindal, Mayer. Elitní sjezdaři jdou na start

Beaver Creek (USA) - Královskou sjezdařskou disciplínou pokračuje program mistrovství světa. O zlato bude hodně stát favorizovaný Nor Kjetil Jansrud, a to tím spíše, že mu v předchozí disciplíně super-G medaile těsně unikla. Bez šancí není ani Ondřej Bank, který na sjezdy letos speciálně trénoval. Přímý přenos sledujte od 18:55 exkluzivně na webu ČT sport.

Jansrud je specialistou na rychlostní disciplíny a v aktuální sezoně vyhrál už tři sjezdy včetně toho v Beaver Creeku. Na olympijských hrách v Soči skončil ve sjezdu třetí, medaili z MS ale ještě nemá. "To se musí změnit," prohlásil Jansrud. V předchozím super-G udělal chybu hned na začátku, kde zavadil až příliš o branku a hlavou ji "vysvlékl" z tyče. Poranil si přitom levé rameno a musel na vyšetření, které ale neprokázalo vážnější zranění. "Není to ideální, trochu to bolí, ale při tom adrenalinu na trati by to snad vadit nemělo," řekl Jansrud.

Závod už přišel o jedno z velkých jmen, neboť zranění nepustí na start Bodeho Millera. Pro Američana skončil nešťastně jeho první start v sezoně, je po operaci poškozené šlachy pod kolenem a sezona pro něj velmi pravděpodobně skončila. Naopak sebevědomí narostlo Noru Akselu Lundu Svindalovi, který se v superobřím slalomu vrátil po operaci achillovky a skončil senzačně šestý jen 13 setin od medaile.

Matthias Mayer
zdroj: AP autor: Jean-Christophe Bott

Stejně jako Jansrud bude chtít poskočit o stupínek výš Rakušan Matthias Mayer, který se v super-G právě s Norem podělil o čtvrté místo. Letos ale olympijský vítěz ze Soči žádný sjezd nevyhrál. Dalšími adepty na stupně vítězů jsou Ital Dominik Paris, Francouz Guillermo Fayed, Švýcar Beat Feuz či domácí favorité Steven Nyman s Andrew Weibrechtem. Bez šancí není ani vítěz super-G Rakušan Hannes Reichelt.

Bank letos uchvátil devátým místem v nejdelším sjezdu sezony ve Wengenu a umístění do desítky by rád zopakoval. "Necítím žádný tlak, ve Wengenu a Kitzbühelu jsem to ze sebe shodil. To bylo pro mě významnější než mistrovství světa," prohlásil před šampionátem. V Mekce lyžování na Hahnenkammu v Rakousku byl ve zkráceném sjezdu devatenáctý, ale v kombinaci se dostal na třetí místo. A právě součet sjezdu a slalomu bude pro něj v Beaver Creeku největší šancí na medaili.

Sjezd se pojede na slavné sjezdovce Birds of Prey Course, což se dá přeložit jako Trať dravých ptáků. Její horní část bude vyžadovat kvalitní materiál a mazání, neboť není až zas tak prudká. Zhruba v jedné třetině se však láme v náročný svah, na jehož konci je nejdelší skok na trati zvaný Golden Eagle, Zlatý orel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články