Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Jakš si drží formu, v Otepää byl šestý

Otepää (Estonsko) - Běžec na lyžích Martin Jakš obsadil šesté místo v závodu světového poháru na 15 km klasicky v Otepää a potvrdil dobrou formu z Tour de Ski, v níž na začátku roku skončil osmý. Závod vyhrál Nor Eldar Rönning, jenž navázal na triumf krajanky Marit Björgenové z klasické desítky. Jakš na Rönninga ztratil 26,4 sekundy a v průběžném pořadí SP je stále devátý. Třetí pozici si udržel Lukáš Bauer, jenž chtěl v Otepää bojovat o čtvrté vítězství za sebou, ale kvůli nemoci do Estonska neodcestoval.

"Je to fantastický výsledek, vynikající výkon," radoval se z Jakšova výsledku trenér Miroslav Petrásek. "Řekl bych, že Martin udržel tempo a výborně si rozložil síly. Měl od servisu výborné lyže a tohle je potvrzení výkonnosti z Tour de Ski, na které získal sebevědomí, a tady předvedl, co měl. Ukázal, že jezdí skvěle," řekl kouč.

Jakš dnes bodoval jako jediný z Čechů. Petr Novák byl čtyřicátý, Ondřej Horyna šestapadesátý.

Rönning si pro první individuální vítězství v SP po třech letech, kdy vyhrál právě v Otepää sprint, dojel s náskokem 15,1 sekundy před Švédem Danielem Rickardssonem. Třetím místem se vrátil do elitního seriálu Rus Maxim Vylegžanin, jenž nemohl na konci minulého roku nastoupit do Tour de Ski kvůli zvýšeným krevním hodnotám.

V Otepää nestartoval vítěz Tour Dario Cologna ze Švýcarska, jenž si i tak udržel v čele SP pohodlný náskok 459 bodů před Norem Petterem Northugem, který dnes skončil osmý.

Nominace na mistrovství světa je kompletní

Lukáš Bauer, Martin Jakš, Dušan Kožíšek, Martin Koukal, Jiří Magál a Petr Novák jsou v nominaci trenéra Miroslava Petráska na světový šampionát v Oslu, který začne koncem února. Kouč definitivně rozhodl o šestici pro šampionát po závodě v Otepää.

Čeští reprezentanti odjedou v pondělí na ledovec Schnalstal a 5. února se přesunou do Švédska na závěrečnou přípravu před mistrovstvím. Testem před závody o cenné kovy pro ně ještě budou starty na světovém poháru v Drammenu 19. a 20. února. Mistrovství světa v Oslu se na Holmenkollenu uskuteční od 23. února do 6. března.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články