Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Jakš je po nejdelší etapě Tour čtvrtý, Bauer třináctý

Toblach - Běžec na lyžích Martin Jakš dojel čtvrtý v dnešní etapě z Cortiny do Toblachu na 35 kilometrů volně a stejné místo mu na Tour de Ski patří i celkově. Lukáš Bauer, který většinu času táhl stíhací skupinu a v závěru kvůli kolizi trochu ztratil, skončil třináctý, ale přiblížil se na dohled stupňům vítězů, o které stále může bojovat. Prvenství uhájil Švýcar Dario Cologna, druhý je průběžně Švéd Marcus Hellner. Bauer zahájil závod na dvanáctém místě s odstupem skoro tří minut za Colognou. Na startu už se kvůli nemoci neobjevil průběžně pátý Rus Alexandr Legkov, chyběli podle předpokladů i Martin Koukal s Dušanem Kožíškem.

Po šesti kilometrech se vytvořila skupina deseti běžců jedoucí o čtvrté až čtrnácté místo a tempo udával převážně Bauer. Na třináctém kilometru pohltili třetího Kanaďana Devona Kershawa a postupně stáhli Colognu na minutu a půl. 

V posledních kilometrech ale Cologna přidal a skupina na něj rázem ztratila 20 vteřin. "Na to, že to byla velká skupina, tak jsme to neustále tahali já, Northug, Gaillard, Östensen a chvíli Magnificat a ostatní se vozili. Když jsem se snažil domluvit spolupráci, tak ostatní: bolí nás nožičky... A nepomohli," řekl Bauer Radiožurnálu.

Bauer zkusil rozjet na stadionu dlouhý finiš, aby získal bonus pět vteřin za třetí místo. V zatáčce měl ale kolizi s Finem Mattim Heikkinenem. "Začali se přese mě hrnout, což se dalo čekat, a Heikkinen mě tam drsně sejmul a zlomil mi hůl. To nepotěší, je to ztráta nějakých pět vteřin, což samozřejmě zamrzí," popsal Bauer. Na Colognu tak ztrácí 2:05 minuty, na třetího Nora Pettera Northuga 15 sekund.

Lukáš Bauer:

"Mám za sebou hodně solidní závod, ale já už potřebuju jezdit výborně. Pokud chci myslet na umístění do tří, tak si větší zaváhání nemůžu dovolit."

Jakš se držel většinu času ve skupině. "Do desátého kilometru jsem byl vzadu a šetřil síly, abych to v závěru vydržel, což se podařilo," řekl Jakš. Před finišem se prodral dopředu a rozdal si to s Northugem o třetí místo, ale těsně prohrál. "Na vlastní kůži jsem poznal, jak dokáže být Petter rychlý," usmál se Jakš, který na čtvrtém místě má za Colognou odstup téměř dvou minut. Na druhého Hellnera ztrácí 45 vteřin.

Kowalczykowá má už náskok jen půl minuty

Mezi ženami uhájila na patnáctikilometrové trati vedení Polka Justyna Kowalczyková, před italskou dvojicí Arianna Follisová, Marianna Longaová už má ale náskok jen půl minuty. Eva Nývltová se držela dlouho ve skupině bojující o umístění na začátku druhé desítky a díky úspěšnému finiši nakonec obsadila 13. příčku. Dvě etapy před koncem seriálu ztrácí na Kowalczykovou čtyři a půl minuty. Ivana Janečková je pětatřicátá.

V pátek je na Tour de Ski den volna a závod vyvrcholí o víkendu. Nejdříve
se jede v sobotu 20 km klasickou technickou s hromadným startem a finiš obstará v neděli 9 km volně s handicapovým startem a výstupem na sjezdovku Alpe Cermis.

Průběžné pořadí Tour de Ski

1. Cologna 2:59:44,9,

2. Hellner -1:11,4,

3. Northug -1:50,3,

4. Jakš -1:56,4,

5. Harvey -1:56,7,

...13. Bauer -2:05,2.

1. Kowalczyková 1:42:34,7,

2. Follisová -27,7,

3. Longaová -33,4,

4. Kallaová -39,5,

5. Majdičová -51,5,

...13. Nývltová -4:33,8,

...35. Janečková (obě ČR) -8:23,0.

Martin Jakš
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články