Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hry klepou na dveře, ČT představila svá olympijská studia

Praha – Česká televize dnes představila svá studia, z nichž od 12. února až do 1. března nabídne nepřetržitý tok informací z nejsledovanější sportovní akce roku – zimních olympijských her ve Vancouveru. Diváci se mohou těšit na speciální hosty z řad olympijských vítězů a poprvé v historii také na vysílání v plném vysokém rozlišení HD. Kompletní informace pak doplní internetový speciál na adrese www.zoh.cz.

Zimní olympijské hry se po dvaadvaceti letech znovu vracejí do Kanady a v kolébce hokeje se opět uskuteční v mimořádné atmosféře. Tomu bude odpovídat i vysílání ČT, která se zařadí mezi přední světové televize a v mezinárodním vysílacím centru ve Vancouveru bude mít své sídlo zahrnující redakci, režijní a střihové pracoviště a samozřejmě i komentátorské studio.

Ta hlavní olympijská studia, na jejichž vzhledu se podílel architekt Šimon Caban a art direktor ČT Alan Záruba, však sídlí přímo na Kavčích horách, odkud ČT vysílá. "Vizuální atributy, které se ve studiu uplatňují, souvisí s corporatem olympiády. Uplatňují reprezentaci jednotlivých sportů," popsal  Záruba.V HD kvalitě bude vysílat vždy program ČT2, na němž diváci uvidí Studio Olympia a v reprízové části dne program ČT4, který nabídne Studio Adrenalin.

Vojtěch Bernatský:

"Když spočítám všechny čtyři kanály České televize, tak denně uvedeme neuvěřitelných 41 hodin olympijského vysílání."

V živé části olympijského dne se budou v obou studiích střídat tři redaktoři. Moderátory Olympie budou vedle Vojtěcha Bernatského také Karel Diviš a David Kozohorský, v Adrenalinu se vystřídají Ondřej Lípa, Dan Šumbera a Darina Vymětalíková.

Kromě toho do vysílání zasáhnou také hosté – většinou se bude jednat o olympijské vítěze nebo světové šampiony, kteří budou mít možnost okomentovat výkony sportovců i díky dotykové obrazovce - tzv. touchscreenu. Vůbec prvním hostem, který do olympijského studia vejde Bránou vítězů, bude zlatý akrobat Aleš Valenta, který prý možná přímo ve studiu předvede salto vzad.

Každé tři hodiny navíc diváci dostanou od Jany Niklové a Jana Smetany tzv. Rychlý přehled událostí a výsledků právě probíhajícího dne her. Jejich autoři budou navíc společně s Vojtěchem Bernatským připravovat Velký přehled, jenž divákům třikrát denně podá všechny důležité výsledky a dojmy českých sportovců. Olympijské Události, komentáře, jak si souhrnný zpravodajský pořad Bernatský pracovně nazval, se na obrazovkách objeví v 8 hodin ráno, v poledne a v 17 hodin odpoledne.

"Celá pražská operace by měla stát okolo tří milionů korun," uvedl šéfredaktor sportu ČT Ota Černý. Zimní olympijské hry 2010 jsou rozdělené do dvou zcela odlišných center - Whistleru a Vancouveru. Tým ČT se proto bude dělit na dvě části a obsáhne každou část her. Vzhledem k objemu vysílání bude mít poprvé v historii každý sport komentátora na místě. Součástí komentátorského týmu jsou také tři experti: David Pospíšil, Jan Holický a olympijská vítězka z Turína Kateřina Neumannová.

Informace diváci naleznou také na internetovém speciálu ZOH.cz, který vedle šesti speciálních internetových kanálů s přímými přenosy v televizní kvalitě SD (s omezením na území České republiky) nabídne i kompletní výsledkový servis, program her a blogy redaktorů ČT.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články