Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Hrubesch: Pozor na Češky, budou chtít vyhrát

Pokud české fotbalistky v dnešním kvalifikačním utkání o postup na mistrovství světa 2019 vyhrají v Německu, svého soupeře přeskočí v tabulce a udrží si šanci na přímý postup. Porážka by naopak s největší pravděpodobností znamenala konec nadějí pro tým trenéra Karla Rady. Na šampionát do Francie postoupí z páté skupiny jen vítěz. Čtyři nejlepší celky z druhých míst absolvují baráž.

Lucie Voňková v dresu české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Češky jsou v tabulce druhé, o dva body za vedoucími Němkami. Třetí Island, který jako jediný vyhrál v Německu, má však o zápas méně.

Národní tým se sešel ve středu v Praze, kde dva dny trénoval, ve čtvrtek večer se přesunul do 290 kilometrů vzdáleného Halle, kde v pátek odpoledne absolvoval jediný trénink v Erdgas Sportparku.

Rada musel udělat v původní nominaci tři změny  Petra Divišová a Tereza Kožárová vypadly ze zdravotních důvodů, kvůli studiu se omluvila Antonie Stárková. Místo nich povolal zkušený kouč Annu Dlaskovou, Elišku Janíkovou a Markétu Ringelovou. V týmu už není ani Veronika Pincová, která ukončila reprezentační kariéru.

Je nám líto, video expirovalo.
Češky čeká duel s Německem. Chceme se pokusit o malý zázrak, burcuje Rada

První vzájemný duel v této kvalifikaci vyhrály loni v září Němky, když v Ústí nad Labem zvítězily po vlastním gólu Evy Bartoňové 1:0. "Byla to prostě smůla. Němky jsme zaskočily naší hrou a věřím, že pokud v Halle předvedeme podobný výkon, nemusíme se o výsledek bát," uvedla Jana Sedláčková, česká obránkyně, která působí v německém klubu FF USV Jena, takže soupeřky velmi dobře zná. "Ano, víme, co od nich čekat. Ale záleží, jak se na nich projeví nedávná změna trenéra," doplnila Sedláčková.

Kromě ní působí v německé bundeslize také záložnice Turbine Postupim Klára Cahynová, za Bayern Mnichov hraje v útoku Lucie Voňková, nejlepší česká fotbalistka posledních dvou let.

V německém kádru došlo k největší změně 13. března, když trenérku Steffi Jonesovou nahradil bývalý vynikající útočník a mistr Evropy z roku 1980, nyní šestašedesátiletý Horst Hrubesch. "Museli jsme dát týmu před rozhodující fází kvalifikace nový impuls," vysvětlil prezident Německého fotbalového svazu Reinhard Grindel.

Hrubesch je svazovým zaměstnancem, před tím vedl mužskou juniorskou reprezentaci do 21 let, s kterou se představil také na mistrovství Evropy 2015 v České republice, odkud se Němci kvalifikovali na olympijské hry 2016 do Ria de Janerio, kde dovedl tým až do finále, v němž podlehli domácí Brazílii.

"Ženský fotbal jsem v posledních letech sledoval, minulý rok jsem se osobně zúčastnil i mistrovství Evropy v Nizozemsku, takže mám přehled. Navíc rád v této části sezony pomohu," uvedl ke svému angažmá Hrubesch.

Němky si přípravu na Česko zpestřily středeční návštěvou mezistátního házenkářského utkání mužů Německo - Srbsko. "Chceme podat lepší výkon než v prvním vzájemném střetnutí v Ústí nad Labem," prohlásil nový kouč.

V Německu se Hrubeschovo "zaskakování" hodně rozebírá, protože je po 22 letech prvním hlavním trenérem na lavičce ženského národního týmu. Na otázku, co udělal jinak, odpověděl: "Skoro nic. Jen jsme změnili zasedací pořádek u obědů a večeří. Chtěl jsem, abychom seděli všichni pohromadě, aby bylo vidět, že jsme tým. To se nám daří, a proto věřím, že to potvrdíme i proti Češkám."

Hrubesch se v posledních týdnech ponořil do ženského fotbalu zcela do hloubky a varuje před podceněním českého celku. "Ne, nemyslím si, že Češky budou hrát opatrně zezadu. Budou chtít útočit a navázat na podzimní zápas, který s námi prohrály jen vlastním gólem. Viděl jsem na videu jejich poslední přípravné zápasy z turnaje na Kypru. Proti Španělsku začaly velmi dobře a odvážně," poznamenal na adresu Radova výběru Hrubesch, který nedělá obstrukce se sestavou. Nastoupí v systému 4-4-2. "Hráčky už sestavu znají od čtvrtka. Je to tak pro ně lepší," vysvětlil Hrubesch.

Ilustrační foto

Do branky postaví Almuth Schultovou, sedmadvacetiletou gólmanku vedoucího týmu bundesligy VfL Wolfsburg, která se minulý týden představila v Praze ve čtvrtfinále Ligy mistrů proti Slavii.

"Ano, je to pro nás nové a s trenérem Hrubeschem si na sebe zvykáme. Ale všechny víme, jak úspěšnou kariéru má za sebou. Jeho přístup je skvělý a dává nám jako bývalý vynikající útočník výborné rady," konstatovala Schultová a s úsměvem dodala: "Rády trenérovi odpustíme, že si občas ještě trochu plete jména a někdy nás nepozná. Ale to je logické, protože třeba při tréninku vypadáme s culíkem jinak než s rozpuštěnými vlasy u oběda."

Schultová očekává od zápasu v Halle jiný duel než v září. "Nepodali jsme tehdy dobrý výkon. Vyhráli jsme vlastním gólem, ale tři body jsme si odvezli. To nyní potřebujeme znovu, abychom odehráli úspěšnou kvalifikaci, což znamená postup na mistrovství světa. Víme, že se Češky zlepšují, což potvrdily i v utkání s námi a třeba i tím, že remizovaly doma s Islandem," uzavřela Schultová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články