Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Houstone, jdeme na to! 51. Super Bowl slibuje ofenzivní hody

Houston - Jedná se o každoroční obrovský sportovní spektákl. Akce, která je kromě jedinečného sportovního zážitku nasáklá také stovkami milionů dolarů. Za televizní práva, vstupenky nebo reklamní spoty. Zkrátka Super Bowl. 51. vydání finále NFL by mělo letos přinést exkluzivní podívanou i pro nezasvěcené fanoušky. Jak New England Patriots, tak Atlanta Falcons se do boje o titul (s trochou nadsázky řečeno) prostříleli. Střet dvou explozivních útoků se skvělými quarterbacky slibuje dostatek atraktivních momentů, dlouhých pasů, hodně touchdownů a dramatickou koncovku.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéfeditor webu ctsport.cz Jiří Kalemba o finále Super Bowlu

Na co se těšit?

Především na týmy, které si finálovou účast bezpochyby zasloužily. V ohrožení by dokonce mohl být bodový rekord z roku 1995, kdy duel San Francisca se San Diegem skončil výsledkem 49:26. Patriots jsou konstantou kvality a nejúspěšnější organizací v NFL od roku 2000. K adeptům na titul patří prakticky každou sezonu. Základní částí soutěže letos prolétli s bilancí 14-2 a také ve dvou zápasech play-off nenarazili na výraznější odpor. A to se museli v prvních 4 duelech obejít bez suspendované hvězdy Toma Bradyho a ztratili také údernou sílu útoku jménem Rob Gronkowski.

Za éry úspěšného tandemu Bill Belichick (trenér) – Tom Brady (quarterback) se Patriots chystají na sedmý Super Bowl, v klubové historii už devátý. "Jejich genialita spočívá ve vyhledání ideálního taktického plánu na soupeře a také v tom, jak se za chodu umějí vyrovnávat s různými problémy. To je řadí na příčku číslo jedna," tvrdí nejlepší český hráč posledních let Jan Dundáček.

Tom Brady s trenérem New Englandu Billem Belichickem
zdroj: AP autor: David J. Phillip

Atlanta prožila snovou sezonu, ve které se její ofenziva stala postrachem soupeřů. 540 bodů, 63 touchdownů a průměr přes 33 bodů na zápas. Vizitka nejlepšího útoku NFL. To je výsledek práce quarterbacka Matta Ryana a jeho produktivní družiny. Navíc výkony Falcons, kteří budou usilovat o první zisk trofeje Vince Lombardiho, mají vzestupnou tendenci. V play-off dokázali převálcovat silné týmy Seattlu a Green Bay po výsledcích 36:20 a 44:21.

Co Falcons oproti soupeři postrádají, jsou zkušenosti s podobně velkým zápasem. Koneckonců jen samotný Tom Brady hrál v šesti Super Bowlech, tedy ve více než celá soupiska Atlanty. "Ale forma, s jakou Matt Ryan nastupuje po základní části, naznačuje, že by to mohl zvládnout v pohodě. Bude to opravdu potvrzení toho, zda patří mezi elitní quarterbacky. Ale myslím si, že to zvládne," předvídá opora Prague Black Panthers i české reprezentace Dundáček.

Právě úspěch v play-off zatím odděluje Matta Ryna od nejužšího kruhu excelentních quarterbacků v lize. Do letošní sezony vyhrál v kariéře ve vyřazovacích bojích jediný zápas. Případný úspěch v Super Bowlu by jeho zařazení k naprosté elitě NFL stvrdil.

Matt Ryan - quarterback Atlanty Falcons
zdroj: Reuters autor: John David Mercer

Na koho se soustředit?

Pokud vás moc nebere americký fotbal, pak bych řekl, že na poločasové vystoupení zpěvačky Lady Gaga, ale pokud čtete tyhle řádky, pak budete nejspíš zvědaví na protagonisty samotného zápasu.

Největší pozornost novinářů se u amerického fotbalu tradičně točí kolem pozice quarterbacka. Brady má ve 39 letech šanci na sportovní nesmrtelnost. Bez přehánění. Už teď je se čtyřmi prsteny pro vítěze Super Bowlu hrající legendou NFL. Čtyřikrát dokázali soutěž vyhrál jen Joe Montana a Terry Bradshaw, pět jich ještě žádný quarterback nezískal.

Brady se tak může v neděli nesmazatelně zapsat do historie amerického fotbalu jako nejlepší hráč všech dob. Tuhle konverzaci už zámořská média vedou nějakou dobu. "Lidi ho můžou nenávidět, být na něj naštvaní, ale je to nejlepší quarterback, jakého jsme kdy viděli," prohlásil o Bradym jeho někdejší soupeř a bývalý linebacker Baltimoru Ray Lewis.

Tom Brady - quarterback New England Patriots
zdroj: Reuters autor: Winslow Townson

Atlanta bude kromě přihrávek Matta Ryana spoléhat také na rychlé nohy a spolehlivé ruce Julia Jonese. Číslo 11 je nejoblíbenějším cílem quarterbacka Falcons. Nezastavitelný Jones je pro soupeřovy obrany velmi těžko řešitelným rébusem. Zaznamenal sice jen 6 touchdownů, mnohem větší cenu má při posouvání celého útoku po hřišti.

Se 1409 nachytanými yardy je druhým nejlepším wide receiverem ligy. Letos už dokázal zaznamenat 300 yardů v jednom zápase, což se mu povedlo jako teprve šestému hráči v historii NFL. "Myslím si, že letos ještě udělal krok nahoru a oddělil se na příčce nejlepšího receivera v lize. Je to velká postava, má 191 centimetrů, něco přes sto kilo, ale atletický šílenec, sprinter. Takový namakanější Usain Bolt, který chytne cokoliv v rozsahu tří metrů, kam letí balon," popisuje Jonesovy přednosti Dundáček.

Julio Jones - wide receiver Atlanty
zdroj: Reuters autor: John David Mercer

O americkém fotbalu se tvrdí, že jsou to velké šachy s lidmi. A 51. Super Bowl bude určitě velkou taktickou bitvou, ale ať ji vyhraje New England, nebo Atlanta, jedna věc je jistá už nyní. Tahle partie bude cokoliv, jen ne nudná.

Fakta Super Bowlu LI

Místo konání: Houston (potřetí), NRG Stadium pro 80 tisíc diváků

Začátek: 0:30 středoevropského času

New England Patriots: 8 účastí ve finále - 4 tituly: 2002, 2004, 2005 a 2015

Atlanta Falcons: 1 účast ve finále, prohra 19:34 s Denverem v roce 1999

Cena 30vteřinového reklamního bloku: 5 milionů dolarů

Průměrná cena lístku: 4 755 dolarů (přes 118 tisíc Kč)

Poločasové vystoupení: Lady Gaga

Národní hymna: Luke Bryan

Zdroj
ČT sport, sportingcharts.com, nfl.com, sbnation.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články