Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Horolezec Uher se chystá na "K3". Prý to není zadarmo, uvědomuje si

Praha / Ostrava - Libor Uher se proslavil výstupem na vrchol obávané K2, jejž zlezl jako druhý Čech v historii po legendárním Josefu Rakoncajovi. V blízké budoucnosti plánuje přidat do své sbírky osmitisícovek čtvrtou "trofej" – Broad Peak, dvanáctou nejvyšší horu světa, která bývá kvůli náročnému závěrečnému hřebenu někdy označována jako "K3". 

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Libor Uher

"Kluci říkali, že to není zadarmo. Hřeben je dlouhý a spousta expedic končí na předvrcholu a kolikrát jsou rádi, že mají aspoň ten předvrchol. Takže uvidíme, jak se bude dařit," uvědomuje si zkušený horolezec, že vrchol je ještě daleko. Na Broad Peak se spolu s Markem Novotným navíc hodlá vydat bez kyslíku a podpory místních šerpů.

Uher nenechává nic náhodě a případné trasy výstupu má řádně nastudované. "Ptal jsem se kluků, co byli nahoře. Detailně mi to popsali, mám tuny fotek ze všech stran. Dokonce i ze stěny K2 mám detailně nafocenou celou severní stěnu a všechny pilíře, takže kopec máme nastudovaný – z obrázků," řekl.

Sám Uher ale ví nejlépe, že hory jsou nevyzpytatelné a sebelepší přípravu můžou na místě zhatit tisíce nepředvídatelných okolností. "Bude záležet na sněhových podmínkách, jak se nám bude s Markem dařit aklimatizovat a jaká tam bude parta horolezců. Neznámých je strašná spousta. Bude to pokus a za sebe se budu snažit udělat co nejlepší výkon v rámci objektivního nebezpečí," popisuje Uher

Při výstupu bude Uher hodně spoléhat i na svého parťáka Marka Novotného. "Potkali jsme se poprvé v roce 2009 na Everestu. Je to krajan, je z Nového Jičína. A od té doby jsme spolu v čím dál tím užším kontaktu. Trénujeme spolu jednou dvakrát týdně na Lysé. Můj pocit je, že si sedíme lidsky a Mára je borec, o kterém ještě uslyšíme. Se stoupající nadmořskou výškou roste jeho výkon a tam nahoře je k nezastavení. Bude mi ctí, když za ním budu moci viset ve stopě," říká s drobnou nadsázkou.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články