Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Horolezce Holečka překvapilo v Antarktidě teplo

Praha – Horolezec Marek Holeček prolezl prakticky celou planetu. Pokořil vrcholky Himálají, byl v Andách, Afghánistánu, Patagonii nebo Yosemitu. Jak sám říká, stále hledá krajiny, které by mu byly novou výzvou. A tak v lednu letošního roku vyrazil do hor v Antarktidě. Byla to zejména nová zkušenost, během které ho nejvíce překvapilo počasí. Bylo paradoxně teplo.

Marek Holeček
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Jak se propracoval až do Antarktidy? "Je to taková normální chronologie lezeckého života. U nás jsem startoval na krásných skalních terénech, tam se člověk naučí lezeckou dovednost, pak už ale své pohledy směřuje někam dál za hranice. Pak zjistí, že svět je daleko širší. Tudíž když jsem navštívil centrální Asii, Jižní Ameriku," vypočítává Holeček.

Nakonec se dopracoval k hledání krajiny, která by opět byla novou výzvou. A tu krajinu nalezl v Antarktidě. "Nabízí pro naše oči něco zcela nového. Barevností nebo i samotnou flórou a faunou. Každý den to nabízí nové pohledy a je to fantazie. Antarktida byla mimo zájem, protože tam je složitá doprava a je to extrémně drahé. Já už si dál můžu vymyslet jen cestu na Měsíc," usmívá se Holeček.

Cestu na místa, odkud se dá cestovat už pouze na sever, plánoval přibližně patnáct let. "Věděl jsem, že tam ty kopce existují, neleze se tam, tudíž to i splňuje mé představy. Expedice zahrnovala cestu z Jižní Ameriky přes Drakeovu úžinu na malé plachetnici," říká Holeček. Prvním dobrodružstvím byla už samotná plavba.

Přímo na místě překvapilo hlavně počasí – bylo teplo. "Je to zvláštní. Přijeli jsme v antarktickém létě. A díky tomu, že je tam přímořské podnebí, se dalo na sluníčku ležet na palubě, moře bylo klidné jako rybník. Kolem nás proplouvaly velryby, já měl sundané tričko a opaloval jsem se," vzpomíná.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články