Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hokejistky Finska získaly na OH bronzové medaile

Vancouver - Hokejistky Finska porazily v duelu o třetí místo na olympijských hrách ve Vancouveru Švédsko 3:2 v prodloužení a díky trefě Karoliiny Rantamäkiové z 63. minuty podruhé slaví pod pěti kruhy bronz. Z první medaile se radoval výběr Suomi při premiéře ženského hokeje v Naganu v roce 1998. Švédky po senzačním zisku stříbra před čtyřmi roky v Turíně zůstaly tentokrát pod stupni vítězů. Zápas v lóži také sledovala do národního dresu oblečená finská prezidentka Tarja Halonenová. Další informace přináší webový speciál zoh.cz.

Úvodní část souboje, který v Canada Hockey Place sledovalo 16 398 příznivců, branku nepřinesla. Ve třetí minutě trefila v přesilovce Švédka Nevalainenová tyč, finská brankářka Rätyová odolala těsně před pauzou i po šanci Roothové.

V druhém dějství měly převahu Finky. Švédky se sice ubránily při vyloučení Nevalainenové, ale hned šest vteřin po jejím návratu na led otevřela skóre Pelttariová. Švédky ale v 33. minutě vyrovnaly, když se při vyloučení Posaové trefila Roothová.

Konec derby přišel až v prodloužení

Finky pak přečkaly oslabení a od 37. minuty opět vedly díky Karvinenové, která zakončila rychlý brejk. V 46. minutě ale potrestala faul Pelttariové Rundqvistová a bylo vyrovnáno. Rozuzlení severského derby přineslo až nastavení, v němž střelu Rantamäkiové nešťastně tečovala bruslí do vlastní branky Holstová, a propukly finské oslavy.

"Věděla jsem, že když to dám na bránu, můžeme dát gól," prohlásila šťastná Rantamäkiová, která je ve finském týmu spolu s Emmou Laaksonenovou jednou pamětnicí bronzu z Nagana. "Je to neuvěřitelný pocit. Pořád tomu nemůžu uvěřit. Byla to dlouhá doba, čekaly jsme na další úspěch dvanáct let."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články