Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Hlavně neběhej! Fotbal chodících obrací zažité zvyklosti

Hráli jste někdy fotbal a zoufale se vám nechtělo běhat? Nyní máte svou šanci. Ve fotbale chodících je totiž běhání výslovně zakázáno.

Je nám líto, video expirovalo.
Neběhej! Fotbal chodících má svá specifika

Fotbal chodících vznikl s ohledem na ty, kteří se kvůli vysokému věku nebo zdravotním potížím nemohou účastnit "klasické" hry. Právě pro ně byla ve Velké Británii vytvořena tato varianta, jíž se začalo říkat tzv. Walking Football. Nyní si ji vyzkoušeli i čeští hráči.

Charakteristikám chodícího fotbalu přitom odpovídá malé hřiště a branky. Taktéž se nepočítá s pravidlem, které často zvedá fotbalové příznivce i hráče ze sedaček – tedy pravidlem ofsajdu. Tou největší změnou je ale zákaz běhání.

Pro hráče nejde o nic jednoduchého. Právě naopak: "Je to ohromně složité. Ale je to podle mě o přepnutí v hlavě. Uvědomit si, že nesmíte běhat. Ale třeba taky, že nesmíte do pokutového území. U domácího týmu je za to penalta," líčí nehrající kapitán reprezentace Jan Fiala.

Jeho tým na pravidla doplatil. Slovenští soupeři se díky penaltám dostali do vedení 2:0, a i když se poté historicky prvním českým střelcem stal Bohuslav Šilar, vyhráli 2:1. Šilar měl oproti soupeřům jednu výhodu – v mládí totiž závodně chodil, což na jeho technice bylo znát.

"Kdo celý život hrál fotbal, většinou má nějaké zranění. No a těžko se pak běhá. Takže tady to je pro starší fotbalisty ideální," popsal český střelec, který se zapsal do historie tuzemského chodícího fotbalu. Zřejmě se k němu ale brzy přidají i další domácí střelci.

Netradiční trenérské pokyny jako "pomalu" a "neběhej" by totiž již za rok měli sledovat fanoušci na prvním mistrovství republiky. To přivítá i trenér fotbalové jednadvacítky Vlastimil Lavička, který se utkání sám účastnil. "Vždycky říkám hráčům, že pokud chtějí rozvrátit obranu soupeřů, tak chůzí to nejde. No a vidíte, dneska se to i v chůzi několikrát povedlo," pousmál se.

S Lavičkou si notoval i bývalý reprezentační kouč Josef Pešice. "Tak na to já byl zvyklý celý život... (smích) Takže pro mě je to jen takové příjemné zpestření," měl z netradičního utkání radost Pešice. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články