Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hlava vyhrál kvalifikaci skokanů, poprvé závodila i smíšená družstva

Lillehammer (Norsko) - V historicky prvním závodě smíšených družstev zvítězilo domácí Norsko, české družstvo skončilo šesté. Lukáš Hlava vyhrál kvalifikaci na úvodní závod Světového poháru skokanů na lyžích v Lillehammeru. S 98 metry sice nedoletěl nejdále, ale rozhodčí ocenili jeho styl a známka 133,3 bodu byla nejvyšší. Do sobotního závodu prošel z posledního 40. místa také Jan Matura, Roman Koudelka měl účast jistou díky celkové desáté příčce v předchozí sezoně.

Hlava tak vykročil do sezony dílčím vítězstvím. Za Hlavou obsadili další místa v kvalifikaci dva Japonci Reruhi Šimicu (101,5 m) a Taku Takeuči (98). Matura skončil 86 metrů. Nepostoupili padesátý Jakub Janda (84,5) a dvaapadesátý Borek Sedlák (82,5). Pokus v rámci kvalifikace nevyšel podle představ ani Koudelkovi, jenž si zapsal 85 metrů. Polovina z deseti předkvalifikovaných lyžařů neskákala.

České smíšené družstvo táhl Hlava

České družstvo startovalo v závodu smíšených družstev v pořadí Vladěna Pustková, Roman Koudelka, Michaela Doleželová a Lukáš Hlava. Ve dvoukolovém závodu na olympijském můstku z roku 1994 společně nasbírali 849,1 bodu, opírali se především o výkony Hlavy. Skokan, jenž několik hodin předtím vyhrál kvalifikaci na sobotní individuální závod, v obou pokusech o délce 102,5 a 90,5 m předčil dosavadní českou jedničku Koudelku.

Vítězní Norové atakovali tisícibodovou hranici a se ziskem 983,1 porazili druhé Japonsko o sedmnáct bodů. Třetí už s velkým odstupem skončila Itálie, jež se nedostala přes 900 bodů. Z boje o předpokládané stupně vítězů vypadlo už v prvním kole favorizované Rakousko po diskvalifikaci Andrease Koflera. Dvojnásobný olympijský vítěz ze soutěže družstev doplatil na nové pravidlo o rozměrech kombinézy, které nyní povoluje pouze dvoucentimetrový prostor mezi kůží a látkou místo dosavadních šesti centimetrů.

SP ve skocích na lyžích v Lillehammeru - smíšená družstva:1. Norsko (Lundbyová, Hilde, Sagenová, Bardal) 983,1, 2. Japonsko (Itová, Watase, Takanašiová, Takeuči) 966,0, 3. Itálie (Runggaldierová, Morassi, Insamová, Colloredo) 899,0, 4. Německo 875,7, 5. USA 869,9, 6. ČR (Pustková, Koudelka, Doleželová, Hlava) 849,1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články