Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Historický úspěch českých lyžařek ze Skřivan - 3 zlaté medaile

Skřivany (Královéhradecký kraj) - Obec Skřivany na Novobydžovsku se zapsala do českých sportovních dějin. Dva její obyvatelé se totiž v minulých dnech vrátili ze světa s olympijskými medailemi. Jde o klientky Domova sociálních služeb, které uspěly na zimní olympiádě pro mentálně handicapované sportovce.

Jana Šmerdová a Jana Smetáková
zdroj: ČT24

České reprezentantky Jana Smetáková a Jana Šmerdová se teprve před pár dny vrátily z Koreje, kde na speciální olympiádě běhaly na lyžích. Do Skřivan si přivezly hned čtyři medaile, tři zlaté a jednu stříbrnou. A nebyly samy, čeští závodníci vybojovali celkem 38 medailí. "Mám velkou radost," radovala se Šmerdová. "Oslavili jsme to, myslím, velice hezky, děvčata dostala obě krásný dort, jeden růžový a jeden s národní vlajkou. Pak byla taková dívčí party," sdělil ředitel Domova sociálních služeb Skřivany Slavomil Štefan.

Klienti domova na zimní i letní olympiádu jezdí už dvacet let. V Koreji zaznamenali jeden z největších úspěchů v historii. Obě lyžařky pravidelně trénují hlavně v okolí Skřivan, za sněhem jezdí také do Krkonoš. Olympiádu si vybojovaly na celorepublikové kvalifikaci v Malé Úpě, do Koreje odletěly na konci ledna. "V Koreji byla moc pěkná atmosféra, byla spousta diváků, kteří přicházeli na každé lyžování," potvrdila trenérka Hana Vlášková. Kuriozitou je, že Jana Šmerdová zvítězila v kategorii, na kterou vůbec netrénovala. Přihlášena do ní byla omylem. "Původně měla běžet pětistovku, pak vlivem nedorozumnění byla přihlášena na 2,5 kilometru," doplnil Štefan.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Přemysla Šrámka
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články