Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Helešic s Podrazilem: Lidé chodí na Primátorky každý rok, je krásné závodit v Praze

Praha - Pod Vyšehradem se o víkendu uskutečnil už 104. ročník Primátorek. Ani tentokrát ale nenašli soupeři cestu, jak překonat suverénní Duklu. Mužská osmiveslice tohoto pražského klubu vybojovala na tradičních závodech už 38. titul v řadě. Součástí elitní posádky Dukly bylo také duo Lukáš Helešic a Jakub Podrazil, které na mistrovství Evropy v Račicích obsadilo čtvrtou příčku. 

Jakub Podrazil a Lukáš Helešic
zdroj: ČT sport

Dvojice Helešic - Podrazil, která v kategorii dvojka bez kormidelníka obsadila například sedmé místo na olympiádě v Riu, si tradiční závod osmiveslic užila nejen díky suverénnímu vítězství, ale také díky příjemné divácké kulise. "Každý rok je to krásně nabité. Lidi přijdou, vždycky je narváno i když zaprší jako letos. Je vždycky plno na mostě i na obou náplavkách. Je krásné v Praze takhle závodit," pochvaloval si publikum Helešic.

Největším rivalem Dukly byla posádka sestavená ze čtyř týmů, kterou vedl bývalý reprezentační trenér Petr Blecha. "Byli jsme trochu nervózní, protože ta posádka, kterou on trénoval, byla nabuzená, že nás porazí. Ale my, všech osm lidí, jsme se toho zhostili zodpovědně. Ač bylo minulý týden mistrovství Evropy a nebyl čas víceméně na nic a taky během závodu pršelo, tak jsme se předvedli v dobrém světle," ohodnotil Podrazil výkon týmu.

Dukelská posádka se chtěla držet předem připravené taktiky a dojet si pro vítězství stylem start-cíl. "My jsme si naplánovali, že do toho šlápneme už od startu. Nechtěli jsme nic ponechat náhodě, chtěli jsme jít za dalším vítězstvím a nepřerušit šňůru," vysvětlil Podrazil. Během trasy primátorek musí osmiveslice absolvovat tradiční zatáčku, která může hrát ve vývoji závodu klíčovou roli. Zatočení lodi s osmičlennou posádkou musí týmy pečlivě natrénovat. "Já myslím, že se tam dá něco nahnat i přijít o nějaký náskok," řekl Helešic.

Je nám líto, video expirovalo.
Helešic s Podrazilem: Primátorek jsme se zhostili zodpovědně

Podle Podrazila jsou důležité ale i další aspekty. "Záleží, jak má posádka natrénováno. Když má pořádnou fyzičku a posádku podjede, tak těmi nástupy finiše to dožene. Ale my když jsme jeli první zatáčku v tréninku, tak to bylo hrozné, to jsme vyjeli úplně do jiné dráhy," dodal.

Primátorky jsou nejstarším závodem tohoto typu u nás a těší se velké pozornosti. Na mezinárodní scéně se ale česká vlajka nedokázala v této kategorii výrazněji prosadit. "Já jsem v roce 2011 jezdil osmu, pokoušeli jsme se o olympiádu, nevyšlo to, byli jsme kousek za postupovým místem. Tam je potřeba, aby ti lidé byli opravdu silní, nemusí být ani tolik techničtí. Když to porovnám s dvojkou, je to rozdíl třídy v rychlosti," vysvětlil Podrazil.

Z dlouhodobě kvalitních výkonů osmiveslic se mohou těšit především Němci. "Oni mají opravdu kvalitní lidi a je jich hodně. Na tu osmu je potřeba hodně lidí, nás je málo. Asi šest lidí těžké váhy a hodně lehkáčů," řekl Podrazil a jeho veslařský kolega s ním souhlasil. "Je pravda, že nám chybí dvoumetroví, stokiloví lidé. Já taky nemám tu výšku, kterou bych chtěl mít na veslování a doháním to, kde se dá. A na té osmě opravdu rozhoduje síla," dodal na závěr Helešic.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články