Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Házenkáři vstupují do olympijské sezony s nadějí

Praha - Čestí házenkáři stojí na prahu nové sezony před velkou výzvou. Vedle kontinentálního mistrovství, které v lednu příštího roku hostí Srbsko a jeho vítěz postupuje na olympiádu do Londýna, se mohou probojovat i do kvalifikačního turnaje o olympijské hry. V případě úspěchu by se národní tým představil pod pěti kruhy po dvaceti letech.

Filip Jícha
zdroj: AP

Česká, tehdy vlastně ještě československá házená se naposledy na olympijských hrách ukázala v roce 1992 ve španělské Barceloně. Jako hráč byl u toho i Martin Šetlík. "Tenkrát mi bylo třiadvacet a vůbec jsem si nepředstavoval, že už na olympiádu nikdy nepojedu a vůbec by mě nenapadlo, že tam nebude ani česká házená," vzpomíná současný trenér extraligové Plzně.

Deváté místo na olympijském turnaji bylo v té době bráno spíše jako neúspěch, národní tým se však od té doby podobnému výsledku nepřiblížil. Také proto, že rozpadem Jugoslávie i Sovětského svazu výrazně vzrostla konkurence v evropské házené a tím ztížila olympijská kvalifikace. "Turnaj v Londýně bude hrát dvanáct týmů, v tuto chvíli má jistotu pouze domácí Velká Británie a mistr světa Francie," vysvětluje předseda Českého svazu házené Jaroslav Chvalný.

Zbývající desítku účastníků určí složitý kvalifikační klíč. Čtyři místa si zajistí v té době úřadující mistři jednotlivých kontinentů. "První možností pro nás je tedy mistrovství Evropy vyhrát," říká s jistou mírou nadsázky Chvalný. Reálnější je tak postup do dvanáctičlenné kvalifikace, kde mají zatím jistou účast týmy na 2.-7. místě pořadí posledního MS, tedy Dánsko, Španělsko, Švédsko, Island, Chorvatsko a Maďarsko.

Z této kvalifikace postoupí na hry šest týmů a právě v ní je největší šance pro české házenkáře, pokud se do ní probojují. "Šest míst v kvalifikaci je jmenovitě na státy a šest je vyhrazeno kontinentům, Evropa má podle tohoto klíče dvě místa. Je teď otázkou výkladu, zda tyto místa patří nejlépe umístěným týmům na posledním MS, tedy Norům a Polákům, nebo zda patří dvěma nekvalifikovaným týmům z mistrovství Evropy a to by byla potom naše šance mnohem vyšší, možná by stačilo i šesté až osmé místo v Srbsku," dodává Chvalný.

Národní tým by měl v každém případě podat podobný výkon jako na posledním ME v Rakousku, kde dokázal hrát vyrovnané zápasy s absolutní házenkářskou špičkou. "Sezona ještě nezačala, takže je těžké tipovat naše šance, bude záležet na zdraví hráčů, na mistrovství Evropy, kde jsem hrál, chyběl pro zranění Filip Jícha a na posledním zase třeba Pavel Horák," netroufá si odhadovat šance reprezentace křídlo Lovosic Jiří Motl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články