Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Házenkář Nocar: Rozhodnutí o konci kariéry jsem udělal rychle

Praha – Dlouhých patnáct let hrál za českou reprezentaci, deset let ji vedl jako kapitán. Házenkář Karel Nocar se však před letošní sezonou rozhodl ukončit veleúspěšnou kariéru a místo na palubovce nyní bude bojovat za českou házenou v roli funkcionáře. "Rád se v určitých momentech řídím vnitřním hlasem," řekl o rychlém konci Nocar, jenž bude nově zastávat pozici manažera reprezentace.

Karel Nocar v reprezentačním dresu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Nocar přitom ještě v minulé sezoně hrál Ligu mistrů za Chambéry, kde působil od roku 2004, a rozhodnutím o konci kariéry spoustu lidí zaskočil. "Rozhodnutí je definitivní. Chambéry se potýkalo s finančními problémy. Mělo velkou díru v rozpočtu a já jsem byl zrovna na konci smlouvy. Chtěli ji sice se mnou prodloužit, ale nedohodli jsme se na podmínkách," řekl šestatřicetiletý hráč, který začal hrát házenou již v devíti letech a v Česku působil například v Dukle Praha či HSC Plzeň.

Bývalého reprezentačního kapitána po konci v Chambéry lanařily jiné francouzské kluby a přišla i nabídka od bohatých šejků z Kataru, ale ani jedna z nich Nocara nepřesvědčila. "Přemýšlel jsem, kam se v životě posunout dál. Lákala by mě například možnost hrát za PSG, které je hlavním adeptem na titul, ale taková nabídka nepřišla," prozradil Nocar, jenž zároveň přiznal, že se již těšil na návrat zpět do České republiky.

"Pak jsem dostal příležitost od Českého svazu házené, kde se začal skládat velice silný tým okolo (nového prezidenta) Aleše Pospíšila. Tato možnost mě oslovila a chtěl jsem u toho být od samého začátku," vysvětluje Nocar důvod, proč se stal manažerem reprezentace.

Hlavní cíl? Sjednotit se

Jakožto nový manažer by Nocar rád některé věci změnil. Rezervy vidí zejména ve spolupráci házenkářů a rovněž i dobrovolnické činnosti v nižších ligách. "Musíme se především sjednotit napříč jednotlivými úrovněmi, podobně jako se to děje v cizině, kde spolupracují od té nejnižší po tu nejvyšší. Toto je potřeba přenést i sem. Myslím si, že házená má v současnosti dobré postavení z hlediska lidských hodnot. Lidi se ztotožňují s tím, co se děje na hřišti, a házená je v současnosti bez korupce a dopingu. Na to bychom měli navázat a nalákat na to lidi," řekl Nocar.

Na šampionátech bude velkým úspěchem každé vítězství

Šestatřicetiletý manažer reprezentace je velice spokojen s tím, jak si vedou reprezentační výběry žen i mužů. Zatímco na ženský tým čeká v prosinci mistrovství světa v Srbsku, muži budou bojovat v lednu na evropském šampionátu v Dánsku. "To, že máme holky i kluky na vrcholových akcích, je v současnosti pro nás obrovský úspěch. Každé vítězství na šampionátech bude další úspěch a my musíme jít do toho s pokorou a pracovitostí kupředu," dodal Nocar.

Je nám líto, video expirovalo.
Karel Nocar: Z úspěšného házenkáře manažerem reprezentace
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články