Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Hašek: K hokeji se vrátím, ale beru jen špičkový tým

Praha – Hokejový brankář Dominik Hašek, který kromě české ligy strávil léta v NHL a podíval se i do Kontinentální hokejové ligy, si dává roční pauzu. Poté se chce rozhodnout, kam budou směřovat jeho další kroky. Jisté však je, že má chuť se ještě jednou k hokeji vrátit. Podle svých slov čeká na nejlepší nabídku. "Celý život jsem hrál špičkový hokej a nechci z toho slevit," řekl v pořadu Hyde Park, jehož byl hostem.

Dominik Hašek
zdroj: isifa.com/VLP autor: Libor Plíhal

Hašek začal s hokejem v šesti letech, v šestnácti už chytal v první lize a o dva roky později oblékl jako nejmladší brankář v historii českého národního týmu reprezentační dres. Poté zamířil do NHL. "Vedle Dominátora měl také přezdívky Gambler a Sazeč ředkviček, protože byl pořád na kolenou a v předklonu, kde sbíral puk vyrážečkou," zavzpomínal komentátor ČT Robert Záruba. Poslední sezonu hrál v KHL ve Spartaku Moskva. V Rusku chtěl hrát dál, ale pouze v týmu, jenž by měl šanci na titul. Nabídka však nepřišla, a proto si dává Hašek hokejovou pauzu. "Je pravděpodobnější, že se znovu vrátí do hry," řekl Záruba.

A jeden z nejúspěšnějších českých hokejistů to nevylučuje. "Já se chci vrátit, mám konkrétní plány, ale nezáleží to jen na mně, ale i na druhé straně, jestli ta nabídka, kterou já očekávám, přijde," uvedl Hašek s tím, že pokud ne, dost by ho to mrzelo. Konkrétnější ale být nechtěl. "Nechci naznačovat, ale v každém případě je to nabídka do špičkového hokeje. Už nebudu hrát za mužstvo, kde bych nebyl přesvědčený, že něco může dokázat. Celý život jsem hrál špičkový hokej a z toho nechci slevit," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Hyde park

Haškovi je sedmačtyřicet let, to si ale nepřipouští. Hranice, kdy člověk může hrát hokej na profesionální úrovni, je podle něj hodně individuální. "Za sebe mohu říct, že je štěstí, že jsem brankář. Kdybych měl hrát fotbal, tak by to moje tělo nevydrželo. Kdybych byl hokejový útočník, tak to samé. Brankář je taková pozice, kde musíte mít rychlost, ale nedochází tam ke srážkám. Ta pozice má výhody oproti sportům, kde jsou výskoky a dopady," vysvětlil muž, jenž má na kontě dvě výhry Stanley Cupu, vítězství na zimní olympiádě v Naganu a třínásobný mistrovský titul s Pardubicemi.

Hašek: Dominátor mi prodělal desítky milionů

Neláká ho ani práce u hokejové reprezentace. "Zatím ne, protože jsem hokejista a chci dokázat ještě něco v brance. V tuhle chvíli to není něco, po čem bych toužil. Co bude za tři, za pět let – těžko odhadovat," řekl Hašek, jemuž ve sbírce trofejí chybí titul mistra světa. "Určitě bych byl rád, kdybych někdy během své kariéry měl možnost to vyhrát. Teď to ale není to první, proč bych se k hokeji vracel."

A nechce se vrátit ani k podnikání. To se mu doslova rozsypalo pod rukama. "Byl jsem v té firmě (Dominátor, pozn. red.) spíše investorem. Bohužel každoročně prodělávala, za deset let jsem do toho dal hodně peněz. Neviděl jsem světlo na konci tunelu. Bylo nepříjemné přijít mezi těch 10 zaměstnanců a oznámit jim to. Zpětně ale musím říct, že to bylo jedno z mých nejlepších rozhodnutí, co jsem udělal. Ztráty byly velké," zavzpomínal Hašek, jenž přišel přibližně o devadesát milionů korun. Problém byl podle něj v lidech. "Oni tu značku nedokázali dobře prodávat a já toho byl součástí. Jsem rád, že jsem zůstal u hokeje. Není dobré dělat více věcí najednou. Tak jsem se rozhodl a je mi o hodně lépe."

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články