Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Gólman Heča: Z vinohradu až do branky Slovácka

Uherské Hradiště - Brankář Milan Heča je už několik let nedílnou součástí kádru prvoligového 1. FC Slovácko. Pro velký fotbal vyrostl v malé vinařské vesničce Krumvíř na Břeclavsku. Vedle fotbalového míče tak má velmi blízko i k vinné révě. "Ale o vínu vím jen, že je červené a bílé a že ho rád piju, to ze mě ještě vinaře nedělá," říká gólman Slovácka. Portrét nejen Milana Heči, ale také mladého boleslavského stopera Lukáše Hůlky, nebo to, čím se do historie Viktorie Plzeň zapsal Stanislav Tecl, to vše uvidíte na ČT sport od 21:30 v rámci Studia Fotbal Extra.

Milan Heča
zdroj: ČT sport

Hlavním hybatelem Hečova života je však samozřejmě fotbal, který jej vinařskou terminologií zavedl z oblasti velkopavlovické do oblasti slovácké. V prvním týmu klubu z Uherského Hradiště je už téměř pět let. "I u nás v Krumvíři hraje každý odmalička fotbal. Zkoušel jsem to na různých postech v poli, ale v brance mě to bavilo nejvíc," vzpomíná.

Akademie Slovácka produkuje celou řadu talentů a její brankářská škola je vyhlášená i na britských ostrovech. Milan Heča je tak jejím dalším vyšlechtěným exemplářem. "V dorostu byly někdy i třífázové tréninky, kdy jsme končili brankářskými tréninky a na internát chodili úplně hotoví. Bylo toho hodně, ale tréninky byly kvalitní. Práce s gólmany je tu dobrá od dorostu až po první tým. Je tu řada mladých nadějných gólmanů, kteří to mohou dotáhnout daleko," chválí Heča.

Heča se do prvního týmu Slovácka dostal na podzim 2009 a zpočátku sbíral zkušenosti hlavně od klubové legendy Miroslava Filipka. Poté kryl záda posile z Malmö Dušanu Melichárkovi. "Říkal jsem si, že mám pořád čas. Třeba Miro Filipko chytá i ve čtyřiceti. Byl tady on, a i teď od Dušana se můžu pořád učit," myslí si Heča.

V prvních třech sezonách nejvyšší soutěž pouze degustoval, naskočil jen do devíti utkání. Jedničkou Slovácka je od jara 2014, kdy nahradil zraněného Melichárka a svého konkurenta už v lize do branky nepustil. Ve čtrnácti zápasech inkasoval pouze 13 gólů a šestkrát udržel čisté konto. Slovácku tak dopomohl ke konečné šesté příčce. Nejen z pohledu Heči, ale i celého klubu to tak byl velmi dobrý ročník. "Ale těch zápasů, kde bych měl vyloženě hodně práce, moc nebylo. Při některých nulách jsem si skoro nesáhl na míč," hodnotí skromně Heča.

V letošní sezoně ale Heča zatím trochu doplácí na ofenzivní herní projev Slovácka. To je sice s 22 brankami druhým nejlepším útokem soutěže, zároveň už ale osmnáctkrát inkasovalo – horší je v Synot lize už pouze Brno a oba nováčci z Českých Budějovic a Hradce Králové. "Zatím jsem toho moc nechytil. Třeba doma máme na podzim jedno čisté konto, a to Jihlava opravdu nevystřelila na bránu. Doufám ale, že v tomhle se budeme postupně zlepšovat," uzavírá Heča.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra: Brankář Heča provádí vinohrady a zázemím Slovácka
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články