Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ginzburg: Nyní je pravá chvíle, aby se český basketbal posunul dopředu

Praha – Před izraelským trenérem Ronenem Ginzburgem stojí patrně největší výzva jeho kariéry. Po dlouholetém působení u nymburských basketbalistů dostal nabídku na roční kontrakt u české reprezentace, kterou se rozhodl přijmout a stal se tak jejím prvním, plně profesionálním trenérem. Ginzburgova práce by však měla obnášet nejen práci s nejlepšími tuzemskými hráči – jeho agenda bude obnášet i různá školení či trénink mladších reprezentačních výběrů. "Chci přispět k systémovým změnám," řekl ve Sportovních zprávách nový trenér českých basketbalistů.

Ronen Ginzburg
zdroj: ČT sport

Ronen Ginzburg podepsal u reprezentace roční smlouvu s roční opcí. "Tato smlouva je smlouva na plný úvazek, která mě zavazuje k odpovědnosti za české národní mužstvo i k práci v basketbalové federaci. Jde o každodenní práci, která zahrnuje také jiné aktivity než je vlastní trénink," popsal nový reprezentační kouč. "Česká federace dospěla k názoru, že je nutné změnit systém – pracovat na dalším rozvoji basketbalu, investovat do tréninku i podpory. Jsem tu proto, abych k těm systémovým změnám přispěl a pomohl propagovat český basketbal," dodal Ginzburg.

Izraelský trenér neměl nabídky pouze od reprezentace České republiky – hlásili se zájemci například z Ruska, Turecka či Německa. "Dostal jsem několik nabídek poté, co jsem skončil v Nymburku. Ale věděl jsem, že bude nutné postoupit směrem dopředu – nejen profesionálně, ale jde také o to, abych mohl pracovat v místě, kde se cítím dobře," uvádí Ginzburg důvody pro to, že se nakonec rozhodl pro české basketbalisty.

Krátce zvažoval i nabídku turecké federace. "Dostal jsem nabídku z Turecka, ale věděl jsem, že jako pro Izraelce by to nebylo jednoduché. Proto jsem přistoupil na nabídku od České basketbalové federace. Vůbec jsem neváhal a bylo mi jasné, že pokračovat budu zde. Cítím, že je tady velký potenciál."

Ronen Ginzburg:

"Každý trenér je souzen podle svých výsledků a já věřím, že pokud ty moje budou dobré, nebude má státní příslušnost rozhodující. Navíc vím, že jsem tu už sedm let – nejsem tak žádná nová tvář. Znám všechny klíčové osoby v českém basketbalu, takže si myslím, že se jen zúročí vztah, který již několik let buduji."

Ve své funkci chce navázat pravidelný kontakt se svými svěřenci. "Navrhl jsem, že budu ve styku s hráči, kteří působí mimo republiku. Je mi jasné, že v případě, že s nimi bude intenzivní kontakt – ať už osobní, telefonický nebo jiný -, budou tito hráči mít daleko větší zájem o to reprezentovat český národní tým," ví Ginzburg.

O podobě reprezentačního kádru má poměrně jasné představy. "Velká část hráčů, kteří byli v předchozím výběru a byli i na mistrovství ve Slovinsku, bude základem pro nový výběr. Musí to být určitý mix mezi mladšími a staršími. Myslím, že v současnosti je ten mix vyhovující. Právě teď je příležitost k tomu opravdu uspět," uzavřel.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Ronen Ginzburg
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články