Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Gary Player: Golf vás naučí přiznat si vlastní chyby

Praha - Ambasador golfu, propagátor zdravé výživy a samozřejmě legendární golfista, to vše je Gary Player. Bezmála osmdesátiletý Jihoafričan je dodnes jedním z pouhých pěti hráčů, kteří dokázali získat tzv. grandslam, tedy vyhrát čtyři nejvýznamnější turnaje. Svého statutu nyní používá při svých cestách, během nichž se snaží pro golf získat stále větší podporu. Začíná od základů - integrální částí jeho snažení je práce se školními dětmi.

Gary Player v ČT
zdroj: ČT sport

Gary Player začal golf profesionálně hrát v padesátých letech, tedy v době, kdy jeho sport v máločem připomínal svou dnešní podobu. Sám vzpomíná na naivitu tehdejších poměrů, ovšem i na idealismus předchůdců dnešních globálních hvězd. "Tehdy jsem za vítězství na British Open vyhrál tisíc liber, dnes to jsou miliony. Ale já bych to neměnil – potkali jsme spoustu zajímavých lidí, bydleli jsme u nich doma. Dnes je to přeci jen větší obchod. My jsme nechtěli vydělávat peníze, my jsme chtěli hrát golf," řekl v rozhovoru s Michalem Dusíkem v Tématu pro hosty.

Player sám pochází z velice chudých poměrů, což se přirozeně odrazilo i na jeho dlouholetých postojích. Golf propagoval a propaguje doslova po celém světě, nevyhýbá se ani vyloučeným regionům. "Můj tatínek byl horníkem ve zlatém dole, byli jsme nesmírně chudí. Přitom já jsem hrál golf se všemi prezidenty za poslední roky," poznamenal.  

Gary Player:

"Golf je velmi pestrý sport. Jste neustále v přírodě, každé golfové hřiště je jiné. Mimochodem já také stavím golfová hřiště a to, co je pro mne důležité, je neplýtvat vodou. Když nějaké stavím, chci, aby bylo v souladu s přírodou. Nesmí se kupříkladu používat hnojiva. Nejdůležitější je ale pro mě to, aby se neplýtvalo s vodou. A musí se užívat užitková, nikoli pitná."

"Důvod proč je golf dnes tak populární, je, že ho může hrát každý. Hrál jsem s handicapovanými lidmi, byli skvělí. To se v žádném dalším sportu nedá zažít. Beckenbauer, Ronaldo – když jim je pětatřicet, tak je jejich kariéra u konce. Mně je skoro osmdesát let a jsem schopen zahrát hřiště za 70 ran. Je to hra, kterou máte navždy. Všichni sportovci dnes začínají hrát golf, protože ho zkrátka můžete provozovat pořád," osvětluje svůj názor na popularitu golfu – sportu, který se ze skromných počátků přeměnil v globální sportovní show.

Říká, že golf člověka vede k čestnosti a přísnosti. "Sám sobě jste rozhodčím, musíte se naučit přiznat své vlastní chyby. Když někdo udělá něco špatného, tak jde sám za rozhodčím a upozorní ho. Za šedesát let jsem jednou jedinkrát přišel pozdě na odpaliště – o dvě sekundy! Jedna, dva… a dostal jsem dvě trestné rány. Golf je v tomto velice přísný a v tomto i vychovává," přidal i vzpomínku z vlastní hráčské kariéry.

Gary Player proslul rovněž jako propagátor správné stravy a péče o vlastní tělo. Jako příklad neudává nikoho menšího než sebe sama. "Musíte každý den pracovat, musíte dobře jíst. Víme hodně o tom, jak důležité je cvičení nebo mysl, stále se ale podceňuje nutnost správně se stravovat. To je možná důležitější než všechna cvičení. Snažíme se to naučit i školní děti, protože u nich vše začíná," podotýká. Sám Player se v takřka osmdesáti letech dostal na obálku slavného časopisu Sports Illustrated, i jeho vlastní zkušenost tak může být příkladem.

A co říká na obligátní výtku negolfové veřejnosti, že je tento sport jen pro bohaté? "Takto to není, golf není pro bohaté. Naopak je to sport, který může hrát úplně každý a do vysokého věku – v sedmdesáti nemůžete hrát fotbal nebo tenis, ale golf ano," uzavřel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články