Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Frenštát se rozloučil s lyžařem století Jiřím Raškou

Praha - Česko se loučí s legendárním skokanem a nejlepším českým lyžařem minulého století Jiřím Raškou. Pohřeb bude v jeho rodném Frenštátu pod Radhoštěm v sobotu, dnes se s ním mohla přijít rozloučit veřejnost, přinést květinu nebo zapsat vzpomínku do kondolenční knihy. Na pietní akci do frenštátského kina dorazilo na 250 hostů. Při rozloučení nechyběli Raškův trenér Zdeněk Remsa a jeho svěřenci Dalibor Motejlek, Zbyněk Hubač, Leoš Škoda, ze Slovenska dorazil Peter Schlang. Do Frenštátu přijeli také mistr světa v letech Jaroslav Sakala, Pavel Ploc nebo Ladislav Dluhoš. Jiří Raška zemřel minulý týden, bylo mu 70 let.

Rozloučení s Jiřím Raškou
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Pieta začala promítáním Raškových vzpomínkových fotografií od skokanských začátků až po současnost. Na pódiu ležela rakev, vedle ní Raškovy lyže, medaile i poháry. Čestnou stráž drželi nejprve členové slavné skokanské party Remsa Boys, poté je vystřídaly mladé frenštátské naděje v kombinézách včetně reprezentantky Vladěny Pustkové.

"Jirka Raška se zapsal do historie českého i světového olympismu tím, že jako první Čech získal zlato na zimní olympiádě. Po skončení kariéry se intenzivně věnoval mládeži, pro kterou bude navždy vzorem," řekl ve své smuteční řeči zástupce olympijského výboru František Dvořák. "Byl sportovním prototypem člověka, jakým by si přál být každý z nás v normálním životě."

Lidé sledovali pietní akt přímo v sále nebo v předsálí na televizních obrazovkách. V kině pokládali květiny, klaněli se a zapisovali do kondolenční knihy. Pietní akci ohrozil výpadek elektrického proudu, který nefungoval v půlce města. Pomoci přijeli hasiči, ale pět minut před začátkem se dodávka obnovila.

Jiří Raška získal pro Československo na zimní olympiádě v roce 1968 v Grenoblu historicky první zlatou medaili na středním můstku a přidal i stříbro na velkém můstku. Raška se tak stal miláčkem národa a ikonou českého sportu. Po ukončení aktivní kariéry se dlouhá léta věnoval trénování nových talentů. Loni dostal Jiří Raška za svůj přínos sportu medaily Za zásluhy od prezidenta republiky.

Po Raškovi by se měl jmenovat frenštátský areál, nyní zvaný Na Horečkách. Raškovo jméno mohl nést už můstek K-95, který se stavěl v roce 1971, ale komunistický režim to zakázal, protože Raška podepsal výzvu Dva tisíce slov.

Zdroj
ČT24, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články