Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Francouzští sdruženáři zvítězili v závodě družstev, Češi doběhli desátí

Val di Fiemme - Sdruženářský závod družstev na mistrovství světa vyhráli těsně Francouzi před Nory a reprezentanty USA. O vítězství Francie v napínavém finiši rozhodl Jason Lamy Chappuis, který těsně porazil Magnuse Moana a získal ve Val di Fiemme už druhé zlato. Čtveřici českých sdruženářů Tomáš Portyk, Miroslav Dvořák, Tomáš Slavík a Pavel Churavý patřilo po skokanské části předposlední 11. místo, nakonec Češi doběhli desátí.

Češi byli po skoku na středním můstku předposlední. V běžecké části se Dvořák, Slavík a Portyk propadli na úplné dno, ale Churavý, přestože měl více než půlminutovou ztrátu, dokázal předběhnout štafety Estonska a Ruska. I tak si český tým o příčku pohoršil v porovnání s předloňským MS v Oslu.

Čeští sdruženáři musejí navíc řešit problém s virózou. Jediným, kdo zatím odolává, je Churavý. Dvořákovi, nejlepšímu českému závodníkovi v sezoně, který v generálce před šampionátem na SP v Almaty skončil třetí, vzala nemoc formu. Petr Kutal už dokonce předčasně odcestoval domů.

"Zdravotně to není dobré. Mirek (Dvořák) se už v Almaty necítil nejlépe, ale vydařil se mu tam skok a v běhu se vybičoval k životnímu úspěchu. Po návratu však onemocněl virózou a prakticky od té doby netrénoval běh ani skok," uvedl reprezentační trenér Luděk Šablatura. "Špatně se mu dýchá a není v pohodě," prohlásil.

Ještě hůř je na tom Kutal, který si nominaci vybojoval až na poslední chvíli. "Propukla u něj silná viróza, pálilo ho v krku a od lékaře dostal antibiotika. Nebyla šance, že nastoupí alespoň do závodu družstev, proto ho nahradil Tomáš Portyk," vysvětlil Šablatura.

Příznaky virózy se objevily také u Slavíka. "Po štafetě se na nás snesla kritika. Ale nic nevzdáváme, budeme bojovat," slíbil. "Churavý je na tom dobře, snad se k němu přidá ještě někdo další. S Mirkem (Dvořákem) a lékařem si v sedneme a zvážíme situaci i prognózy jeho další účasti na šampionátu. Snad se jeho stav zlepší," přál si kouč.

Lamy Chappuis zopakoval drtivý závěr ze čtvrtečního závodu jednotlivců, kdy se také radoval až po spurtu s dalšími dvěma konkurenty. Nor Moan sice na stadion a do cílové rovinky přijel s náskokem několika metrů, ale nápor Lamyho Chappuise před cílovou páskou odrazit nedokázal a prohrál o čtyři desetiny sekundy.

Až za třetími Američany dojeli favorizovaní Rakušané, kteří nenavázali na předchozí velké triumfy na MS v Oslu a v olympijském Vancouveru před třemi lety. Rakouský tým sice po polovině běžeckého závodu na 4x5 km jasně vedl s náskokem 22 sekund, ale Lukas Klapfer na třetím úseku výrazně ztratil. Finišman Mario Stecher už v závěrečném souboji pěti štafet neuspěl a nezopakoval čtvrteční druhé místo z individuálního klání.

Mistrovství světa v klasickém lyžování ve Val di Fiemme - severská kombinace, družstva:

1. Francie (Braud, Laheurte, Lacroix, Lamy Chappuis) 57:34,0, 2. Norsko (Graabak, Klemetsen, Krog, Moan) -0,4, 3. USA (T. Fletcher, B. Fletcher, Lodwick, Demong) -4,2, 4. Japonsko -5,7, 5. Rakousko -7,6, 6. Německo -1:07,6, 7. Itálie -1:10,5, 8. Finsko -3:36,8, 9. Slovinsko -4:59,0, 10. ČR (Dvořák, Slavík, Portyk, Churavý) -5:06,7.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články