Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fousek: Nejlepší diplomacie se dělá na hřišti

Praha - Ve Studiu fotbal extra se vedle fotbalového experta ČT Pavla Karocha do křesla pro hosty posadil také funkcionář UEFA a FAČR Petr Fousek. Ten se kromě jiného zabývá zajišťováním stadionů a zápasů Ligy mistrů a Evropské ligy, delegacemi či futsalem v rámci UEFA. V pořadu ČT s ním Ondřej Lípa probíral zajišťování losovacích ceremoniálů, zvuk českých týmů či nadcházející šampionát jedenadvacítek v ČR v roce 2015.

Per Fousek
zdroj: ČTK

"Nejlepší diplomacie se dělá na hřišti," opakuje Fousek - mimo jiné také o pozici českých rozhodčích v rámci Evropy. "Můžeme se bavit o zákulisí a tak dále, ale naše pozice se zlepšila, když do komise rozhodčích přišla Dagmar Damková," myslí si funkcionář.

"Do té doby jsme dlouho žádného člena komise rozhodčích v UEFA neměli a pozice v komisi rozhodčích je velice důležitá. Ale co se neuhraje na hřišti, se pak ani nemůže promítnout jinde," říká Fousek.

Protože se Petr Fousek zabývá zajišťováním zápasů UEFA, do nichž spadá i Liga mistrů a Evropská liga, přichází neustále do styku s oběma soutěžemi. Druhá jmenovaná nahradila bývalý Pohár UEFA za dnešní formát, který vypadá jako mladší sestra Ligy mistrů s podobným systémem infrastruktury, systému. Dnes tak - zvláště pro fotbalové velmoci - čím dál víc funguje jako měřítko toho, jak kvalitní jsou v přímém srovnání jednotlivé ligy.

Jsou ale podle něj obě soutěže stále hodně kvalitativně jinde? "Je vidět, jak stoupá úroveň Evropské ligy. Ještě před několika lety to byl chudý příbuzný LM, dnes tím, že UEFA vygenerovala další prostředky a příjmy z EL stouply, tak je to pro kluby mnohem zajímavější," říká Fousek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články