Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Fourcade pošesté v řadě ovládl SP, Krupčík si zajel osobní maximum

Pchjongčchang – Do konce sezony sice ještě zbývá šest individuálních závodů, o celkovém vítězi biatlonového Světového poháru už je ale rozhodnuto. Králem seriálu se pošesté v řadě stal Francouz Martin Fourcade, jemuž ve sprintu v jihokorejském Pchjongčchangu stačilo třetí místo. Z vítězství se radoval Rakušan Julian Eberhard. Nejlepším Čechem byl devatenáctý Tomáš Krupčík, který si vylepšil osobní maximum.

Martin Fourcade
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Od sezony 2011/12 nezná velký glóbus pro celkového vítěze Světového poháru jiného majitele než Martina Fourcada a i letos prestižní trofej poletí s osmadvacetiletým biatlonistou do Francie. Tentokrát dokonce i s velkým přestihem, když do konce sezony zbývá ještě šest individuálních závodů, které však už na prvním místě nic změnit nemohou.

Fourcade už před sprintem v Pchjongčchangu věděl, že pokud do cíle dorazí dříve než jeho jediný pořádný konkurent v celkovém hodnocení seriálu Rus Anton Šipulin, bude se moci radovat.

Jejich souboj na dálku byl na desetikilometrové trati velmi dlouho vyrovnaný. Oba předváděli skvělý běžecký výkon, ale spojovalo je také to, že po ležce museli na jeden trestný okruh.

Klíč k rozlousknutí Světového poháru tak nakonec dala střelecká položka vstoje. Před ní Šipulina a Fourcada dělily pouhé dvě desetiny, po ní už to bylo 20 sekund. Zatímco Rus totiž chyboval dvakrát, Francouz pouze jednou a vyrazil za vítězstvím v seriálu.

To se mu i povedlo a šestým vítězstvím v řadě vyrovnal výkon legendárního Nora Oleho Einara Björndalena. "Je to šílené. Stále si to neuvědomuji. Hodně jsem se soutředil na dnešní závod. Přemýšlel jsem jen nad tím, co bych mohl udělat lépe, abych byl na špičce příští rok a pak mi došlo, že jsem vyhrál šestý glóbus v řadě. Ani mě nenapadlo, že bych to mohl dokázat. Je to opravdu úžasné, je to pro mě emotivní okamžik," řekl spokojený Fourcade.

Rodák z Céret bojoval zároveň i o triumf v závodě, už pátý z šesti letošních sprintů Světového poháru. Skvělý běh však Fourcadovi nestačil. Nad jeho síly byli dva čiští střelci, suverénní vítěz Julian Eberhard a druhý Američan Lowell Bailey.

Eberhard svým soupeřům nedal šanci

Právě třicetiletý Rakušan je jediným závodníkem letošního Světového poháru, který dokázal Fourcada ve sprintech porazit. Povedlo se mu to poprvé v německém Oberhofu a nyní přidal druhý triumf, díky němuž se udržel v boji o malý křišťalový glóbus za výhru v disciplíně.

Vítězství v Pchjongčchangu bylo pro Eberharda naprosto zasloužené. Rakušan, který vyrazil na trať až s číslem 90, zaznamenal ve všech třech kolech výborné časy, na střelnicích předváděl čistou rychlopalbu a Fourcada za sebou nechal o 45 sekund.

Bez chyby si při střelbě počínal i mistr světa ve vytrvalostním závodě Bailey, který však nebyl tolik rychlý běžecky. Přesto si druhé místo udržel, ovšem výborně finišující Francouz za ním zaostal o pouhých pět sekund.

Krupčík zářil na střelnici, stíhačku nepoběží jen Soukup

Deset terčíků skolil i nejlepší Čech závodu, kterým nebyl ani Michal Krčmář, ani Michal Šlesingr, ale Tomáš Krupčík.

Devětadvacetiletý závodník při střelbě v leže i vstoje předváděl výborný výkon, ještě lepší umístění mu uteklo jen kvůli běhu. V závěru desetikilometrové trati mu v těžkém sněhu došly síly. I tak je devatenáctá příčka jeho životním maximem ve Světovém poháru. Do sprintu v Koreji zajel nejlépe stíhací závod v Östersundu v roce 2014, kde dojel jednadvacátý.

Krupčík se kvůli časovému posunu přitom od rána cítil ospalý, přesto závod zvládl. "Je to tady trošku náročný s časovým posunem a jsem rád, že to mám za sebou. Abych se radoval z výsledku, na to snad zatím ani nemám síly, ale spokojenost je velká, protože to je můj nejlepší svěťákový výsledek," řekl Krupčík, který za vítězem zaostal o 1:26,9 minuty.

Tomáš Krupčík
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Vedle únavy se dokázal vyrovnat i s nepříjemným větrem na střelnici. A to především vleže. "Když jsem přijel na ležku, tak mi foukalo zprava, ale než jsem začal střílet, tak se to otočilo zleva. Dost jsem přecvakával a nebyl si jistý, jestli jsem to udělal správně, ale všechno mi spadlo. Ve stoje to byla relativně pomalá položka na dva nádechy, ale raději jsem si to hlídal a nula se počítá," řekl Krupčík.

Na body z Čechů dosáhl ještě Šlesingr, který obsadil čtyřiadvacátou pozici. O lepší umístění ho připravila jedna minela v leže, kvůli které musel na trestné kolo. Adam Václavík s Michalem Krčmářem si zajistili alespoň účast v sobotním závodě. Prvně jmenovaný byl po třech chybách na střelnici třiačtyřicátý, Krčmář po dvou devětačtyřičátý.

Nejhůře dopadl Jaroslav Soukup, jenž zaváhal při souboji s terči pouze jednou, jenže pomalý běh ho sestřelil na devětašedesáté místo, což znamená, že bude mít v sobotu volno.

SP v biatlonu v Pchjongčchangu (Korea):

Muži - sprint (10 km): 1. Eberhard (Rak.) 23:11,1 (0), 2. Bailey (USA) -40,7 (0), 3. M. Fourcade (Fr.) -45,4 (2), 4. Landertinger (Rak.) -48,1 (0), 5. Lesser (Něm.) -50,3 (1), 6. Windisch (It.) -54,1 (1), 7. Wiestner (Švýc.) -1:02,3 (1), 8. Eder (Rak.) -1:05,5 (2), 9. Garaničev (Rus.) -1:06,3 (2), 10. Pryma (Ukr.) -1:07,7 (0), ...19. T. Krupčík -1:26,9 (0), 24. Šlesingr -1:33,1 (1), 43. Václavík -2:07,3 (3), 49. Krčmář -2:12,3 (2), 69. Soukup (všichni ČR) -2:52,2 (1).

Průběžné pořadí SP (po 20 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 1068, 2. Šipulin (Rus.) 708, 3. Schempp (Něm.) 673, 4. J. T. Bö (Nor.) 621, 5. Eberhard 573, 6. Peiffer (Něm.) 560, ...14. Moravec 416, 17. Krčmář 389, 21. Šlesingr 318, 53. Soukup 52, 61. Václavík 42, 65. T. Krupčík 34.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy