Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Fotbalové a hokejové svátky. Ukáží se Češi na domácích mistrovstvích?

Praha - Fotbalová reprezentace má pod taktovkou Pavla Vrby skvěle našlápnuto, jistotu mistrovství Evropy 2016 ale pevně v rukou zatím nedrží. Čeští mladíci do jednadvaceti let však ano, šampionát pořádají historicky na domácí půdě. To hokejisté zatím spíše řeší, aby jejich účinkování na světovém šampionátu v Praze a Ostravě neskončilo dříve než loni v Bělorusku. Nejen z českého pohledu nabitý sportovní rok ale už dávno začal.

Do 6. ledna středoevropského času se bude dohrávat juniorské mistrovství světa v hokeji (další ročník hostí o dvanáct měsíců později Finsko). Velký světový šampionát pak začne 1. května, reprezentace však zatím zažívá nejhorší start do sezony v historii. Tentokrát jej přivítá Praha a Ostrava a organizátoři by s PR sloganem "Musíte to vidět zblízka" rádi trhli návštěvnostní rekord.

Bude u toho i ČT sport a náš web, a to skrze velký speciál, jenž kromě kvanta informací nabídne i přímé přenosy utkání a obsáhlý videoarchiv. Do dubna pak tradičně pokračuje domácí Tipsport extraliga a zámořská NHL. A pokud s nadsázkou nespadne rubl na historické dno, udrží se, byť s finančními problémy mnoha zainteresovaných klubů, i KHL. Otazník visí také nad budoucností restartované hokejové Ligy mistrů, např. návštěvnost zápasů v českém prostředí je vyloženě tristní.

Česko zažije opravdu bohatý fotbalový rok. 21. února se rozjede jarní část Synot ligy. O první příčku si to rozdá trojice dostihových koňů Plzeň, Sparta a Jablonec - z boje o účast v dalším ročníku Ligy mistrů by mohlo být pěkné drama. To naopak skončilo vyřazením letenského celku ze základní skupiny Evropské ligy, takže v jarním pohárovém play-off už žádného zástupce české ligy nenajdeme.

I tak se ale v nejprestižnější soutěži tradičně rýsuje skvělá podívaná: Manchester City narazí na Barcelonu, Chelsea si to rozdá s Paris St. Germain a Tomáš Vaclík s Markem Suchým z Basileje budou chtít urvat body proti Portu. I Evropská liga slibuje zábavné fotbaly: Celtic jde proti Interu, Fiorentina si vyšlápne na Kohouty z Tottenhamu a Liverpool okusí peklo na Besiktasi.

Kouč Pavel Vrba povede českou reprezentaci do závěrečných bojů o ME 2016 ve Francii. Po podzimu má nároďák skvělou, pro mnohé až nečekanou bilanci dvanácti bodů, které nebude chtít promrhat, ať už ve dvojzápasu s Lotyšskem, nebo v odvetě proti Kazachstánu. Lámat chleba se pak bude v duelech proti Islandu, Turecku a Nizozemsku.

V Praze, Olomouci a Uherském Hradišti proběhne mezi 17. a 30. červnem mistrovství Evropy hráčů do 21 let. Bez nadsázky se jedná o dosud největší fotbalovou akci na českém území, značný prostor jí bude věnovat i ČT sport a náš web. Šéf FAČR Miroslav Pelta si navíc může organizací i průběhem šampionátu s přimhouřenými oky otestovat, zda by případná česká kandidatura na některé z dalších velkých mistrovství byla utopií jako Praha olympijská, či nikoli.

Radost hráčů jednadvacítky
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Velká Británie bude od 18. září do konce října letošního roku žít naplno rugby. Očekávaný světový šampionát, rozprostírající se na 13 stadionech, přivítá dvacet reprezentací po čtyřech skupinách. Nechybí mezi nimi stálice v podobě Nového Zélandu, Francie a Jižní Afriky a přemýšlite-li nad tím, zda koupit lístky, neváhejte. Ty nejlevnější jsou stále v prodeji, např. do od Londýna nepříliš vzdáleného Leicesteru.

Katarské Dauhá už 15. ledna uvítá tamní historicky největší šampionát v kolektivních sportech - mistrovství světa házenkářů. Na něm se představí i český zástupce s uzdraveným Filipem Jíchou v poli. Pokračují také domácí a světové soutěže, navíc poháry v míčových sportech. A jestli Super Bowl opět překoná sledovanostní rekord, bude známo po 1. únoru.

Filip Jícha v utkání s Makedonií
zdroj: AP autor: Jens Dresling

Maďarsko hostí červnové mistrovství Evropy v basketbalu, kam se kvalifikovaly i české reprezentantky. Pod vedením Itala Carla Parisiho dopadly stejně volejbalistky, které budou na přelomu září a října zápolit v bojích na evropském šampionátu v Nizozemsku a Belgii. A podobná zkušenost čeká hned poté mužskou reprezentaci v Bulharsku a Itálii.

Napilno budou mít čeští tenisté. 6. března začíná další Davis Cup a Radka Štěpánka, Tomáše Berdycha a spol. otestují Australané, nejspíš i s Lleytonem Hewittem. Už o měsíc dříve začnou cestu za obhajobou svěřenkyně trenéra Petra Pály proti Kanadě, která zase sází na mladou hvězdu Eugenii Bouchardovou. Petra Kvitová na ni má z loňského Wimbledonu skutečně moc pěkné vzpomínky. Nepočkají ani slavné grandslamy v Melbourne, Paříži, Londýně a New Yorku. Vyvrcholením sezony pak bude turnaj mistrů v Londýně, resp. mistryň v Singapuru.

Petra Kvitová
zdroj: AFP autor: Roslan Rahman

Nesporně to budou i další sportovní odvětví, kam se upřou zraky českých fanoušků. Od biatlonové reprezentace a jejího zápolení na Světovém poháru (od 6. do 8. února hostí jeden z podniků i Nové Město na Moravě), přes výkony skokana na lyžích Romana Koudelky, snowboardistky Evy Samkové a rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, vývoj kauzy Romana Kreuzigera a kariéru Leopolda Königa, až po beachvolejbalistky Kristýnu Kolocovou a Markétu Slukovou, úspěchy českých atletů na halovém mistrovství světa v Praze i světovém šampionátu v Pekingu a umístění českých závodníků na Rallye Dakar.

Bude to krásné a nebude toho dost.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články