Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Floridě to nejde a nedaří se ani Jágrovi. Po návratu z KHL zažívá nejpomalejší start

Florida/Praha – Není to zrovna start podle jeho gusta. Jaromír Jágr zatím se začátkem sezony NHL příliš spokojený být nemůže. Bodově se nedaří jak jeho Floridě, která prohrála čtyřikrát z pěti posledních zápasů, tak ani jemu. Současné čtyři body jsou nejhorší bilancí čtyřiačtyřicetileté legendy od návratu do zámoří v roce 2011.

Jaromír Jágr
zdroj: AP autor: Joel Auerbach

Letos už se na ledové kostce objevil dvakrát, aby fanoušci mohli oslavit, že překonal další milník. Nejprve jako třetí hráč v historii překonal hranici 750 branek v NHL a naposledy zaznamenal 1639. start v zámoří, čímž vyrovnal na šestém místě Davea Andreychuka. Ani z jednoho úspěchu však Jaromír Jágr příliš velkou radost mít nemohl.

Z obou zápasů totiž Florida odešla jako poražená, navíc už v základní hrací době, takže si nepřipsala ani bod. Panthers celkově úvod sezony nevychází. Po velkých změnách v sestavě během letní přestávky se klubu nedaří. Po 10 zápasech má na kontě pouhých devět bodů a ve Východní konferenci je až dvanáctý.

Poslední porážka přišla doma s Bostonem. Florida Bruins přestřílela, jenže zejména kvůli deseti nevyužitým přesilovým hrám nakonec prohrála 1:2, což rozohnilo i kouče Gerarda Gallanta. "Přesilové hry rozhodly. Máme schopné hráče, ale když jen stojí a snaží se vymýšlet hezké přihrávky, tak to nefunguje. Talentu musí předcházet dřina, to nám chybělo," zhodnotil.

V duelu se nedařilo ani Jaromíru Jágrovi, který podobně jako celá Florida nezažívá povedený start do ročníku. Na ledě sice tráví dost času (průměrně něco málo pod 18 minut) a aktivně pálí (25 střel), jenže bodově to není ono. Na zápis do statistik už čeká tři zápasy a v 10 dosavadních střetnutích zaznamenal pouhé 4 body za 1 gól a 3 asistence.

V kanadském bodování ho to řadí až na 228. místo, když hned šest českých hráčů je na tom lépe. Navíc je to pro legendární osmašedesátku nejpomalejší start do sezony od návratu mezi elitu z KHL.

Až doposud se jeho nejhorší začátky vázaly k New Jersey, v jehož dresu v sezonách 2013/14 a 2014/15 měl po 10 zápasech vždy 7 bodů. Navíc pokaždé v této době prožil už alespoň jedno dvojbodové utkání, což Jágrovi zatím letos nevyšlo.

Prodlužuje se tak i čekání na velký historický moment, kdy Jágr poskočí na druhé místo v kanadském bodování historie. Na Marka Messiera v současnosti ztrácí patnáct bodů.

Jeho hru přitom v týmu chválí. "Je skvělé, co pořád dokáže. Stále tvrdě pracuje, což je důvod, proč pořád hraje," prohlásil kouč Panthers Gallant a chvály se Jágr dočkal i od nováčka v týmu Jonathana Audy Marchessaulta.

"Je inspirující, co předvádí na ledě i mimo něj. Je zábava hrát s hráčem, jako je on," řekl pětadvacetiletý útočník, který v první lajně s Jágrem a Aleksanderem Barkovem nahrazuje zraněného Jonathana Huberdeaua a zatím se mu daří na výbornou. S jedenácti body je nečekaně nejproduktivnějším hráčem týmu.

Dojde v sestavě ke změnám?

Jágr a ani Barkov ovšem zatím ze vzájemné spolupráce tolik neprofitují a bez Huberdaua, s nímž tvořili jednu z nejobávanějších formací, se jim bodově příliš nedaří. Finská hvězda podobně jako český hráč bodově strádá a ve statistikách má jen o jeden gól víc.

Na sociálních sítích a diskusních fórech se proto začalo spekulovat, zda první útočnou formaci neroztrhnout a nezkusit Floridu nějakým způsobem nakopnout. Až doposud Gallant k podobně razantnímu kroku letos nesáhl. Je ale možné, že už v příštím zápase proti New Jersey bude v rozestavení vše jinak.

Změna by možná pomohla i české legendě, která zatím musí jen vzpomínat na minulý ročník, v němž po 10 duelech měla 10 bodů za 6 gólů a 4 asistence. Jágr ale vždy v dobách krize začne ještě více dřít a fanoušci Floridy doufají, že se potvrdí jeho slova z před startu ročníku. "Vím, že se mohu zlepšovat. Vždy se můžete zlepšovat, i když stárnete. Vždy se můžete zlepšovat, protože už víte, co potřebujete," prohlásil.

Že to dokáže, ukázal i v minulých ročnících. Například při pomalém startu v sezoně 2013/14 nakonec zaznamenal 67 bodů, což byl pro něj doposud nejlepší výkon od návratu z KHL.

A v zopakování podobného výkonu nyní věří i příznivci Panthers. Jágr je totiž stále důležitou postavou, které když se daří, daří se i týmu.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články