Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Finky zvítězily ve štafetě, český tým je až třináctý

Liberec – Finské běžkyně vyhrály štafetu na 4 x 5 kilometrů na libereckém mistrovství světa. Jejich pozici ohrožovaly po celý závod norské běžkyně, ty ale nakonec skončily čtvrté. Před Norky se nakonec dostaly ještě týmy Německa a Švédska. České závodnice nedosáhly na svůj cíl umístit se v první polovině výsledkové listiny a skončily třinácté, velkou část závodu se pohybovaly na posledním patnáctém místě.

Přímé přenosy, záznamy i každodenní souhrn nejdůležitějších událostí libereckého šampionátu nabízí také server iVysílání.cz.

Na prvních pěti kilometrech se ujala vedení Polka Kowalczyková, která měla na předávce čtyřsekundový náskok na druhou Finku Muranenovou. Na třetím místě dojela na pátý kilometr závodu Ruska Sidková. Až na posledním místě dorazila k předávce Eva Skalníková, čímž nepříjemně překvapila své kolegyně. Na předposlední Kazachstán navíc ztrácela téměř dvacet sekund.

Ve druhé části se ale situace výrazně změnila. Do vedení se dostaly Finky zásluhou Virpi Kuitunenové následované norským týmem reprezentovaným Therese Johaugovou. Podle očekávání neudržel tempo polský tým, který po deseti kilometrech figuroval na pátém místě. Překvapením ovšem byl výsledkový pád ruské štafety, Olga Ročevová dorazila na druhou předávku na osmém místě se ztrátou přes 1,5 minuty. Ze dna průběžné výsledkové listiny se naopak odpoutal český tým zásluhou Kamily Rajdlové, která překonala ukrajinskou běžkyni a dorazila na desátý kilometr těsně za Kazachstánem.

Po třetí etapě byly v čele Norky. Kristin Steirová totiž postupně stáhla původní půlminutovou ztrátu na Roponenovou, v závěru třetí části ji předběhla a předávala s osmisekundovým náskokem. Ve třetí etapě se opět propadla ruská štafeta, která na poslední předávce figurovala na devátém místě jenom s malým náskokem na desáté Američanky. Český tým se mezi desátým a patnáctým kilometrem posunul o další příčku vpřed přes Estonsko.

Do závěrečné etapy převzala finskou štafetu dosud neporazitelná Saarinenová. Takřka okamžitě se vrátila do vedení a poslední fázi svého závodu běžela osaměle, postupně přitom zvyšovala náskok. Naopak poslední norská běžkyně Marthe Kristoffersenová ztrácela nejen na Saarinenovou, ale zároveň ji začaly dotahovat Němka Claudia Nystadová a Švédka Charlotte Kallaová.

O pořadí na stupních vítězů se ovšem rozhodlo až na cílové rovince. Na ní zabraly Nystadová i Kallaová, naopak Kristoffersenová již neměla dost sil. Do cíle doběhla čtvrtá se slzami v očích.

Česká štafeta doběhla do cíle na třináctém místě. Helenu Erbenovou v závěrečné etapě sice předstihla Ukrajinka Ševčenková, která zajistila svému týmu dvanácté místo, ale na předposlední čtrnáctou pozici se propadl tým Spojených států.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články