Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Exsparťan Gabriel: Od fotbalu až k fotovoltaice

Praha – Vzpomínáte si ještě na Petra Gabriela? Bývalý fotbalista hrával za Spartu i Žižkov, uznání si ale získal hlavně v německé Bundeslize. Přesto s kopanou před několika lety seknul, aby se mohl naplno věnovat podnikání. A vybral si pro leckoho nezvyklý obor – fotovoltaiku.

Petr Gabriel
zdroj: ČT24

"Na Spartu vzpomínám velice dobře, byla to asi moje nejlepší léta v české lize. Celkově jsem tam byl deset let, zažil jsem tu starý, nový stadión – mám na co vzpomínat," říká Gabriel, jenž se Spartou okusil i evropské poháry. V roce 1994 dostal první pozvánku do národní reprezentace.

O šest let později pak přišlo první zahraniční angažmá. V německém Kaiserslauternu se ale příliš neprosadil. Zlom v jeho kariéře přinesl až přestup do tehdy druholigového Bielefeldu, s nímž později vybojoval postup do nejvyšší německé soutěže a patřil k největším oporám klubu. Jenže v roce 2008 se musel s Bundesligou rozloučit. "Měl jsem už nějaký sportovní věk. Vrátil jsem se ještě na jeden rok do české ligy," vzpomíná Gabriel, který končil na Žižkově.

"Zdravotně jsem na tom byl skvěle, poslední rok jsem byl připravený, hrál jsem, trénoval, zranění nepřišlo, což byla hlavní věc, abych přemýšlel, jestli chci pokračovat, nebo ne. Bohužel, nevyšlo to," vysvětluje Gabriel, jenž v létě 2009 ukončil kariéru. "Okamžitě po skončení jsem usedl do kanceláře a intenzivně pracoval."

Gabriel, na něhož si řada fanoušků pamatuje především z hrůzostrašné srážky s Vladimírem Labantem, jemuž zlomil nohu a na deset měsíců jej vyřadil ze hry, si k podnikání překvapivě vybral fotovoltaiku. "Byla v kurzu a do toho byznysu se vklouzlo celkem dobře," říká bývalý fotbalista, jehož první zakázkou byla střecha usedlosti s koňmi. "To byla instalace u mého kamaráda, který mi dal prostor všechno si vyzkoušet."

Slavné jméno a známá tvář Gabrielovi, jak by se možná zdálo, v podnikání mnoho dveří neotevřely. V solárním byznysu by totiž známého sportovce čekal jen málokdo. Vedle fotovoltaiky rozjel Gabriel i další firmu, která se specializuje na výstavbu a pronájem sportovních hřišť.

Fotbal je, jak Gabriel s trochou nadsázky říká, to jediné, co má, a i když ho na profesionální úrovni pověsil na hřebík, do budoucna s ním má ještě velké plány. "Hrozně rád bych nabrané zkušenosti předal, ale zatím k tomu nebylo místo, čas ani prostředí. Pevně doufám, že za nějaké roky to budu moct nějakým způsobem realizovat."

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články