Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Excelentní Pljuščenko trhnul světový rekord

Petrohrad - Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko exceloval na národním šampionátu v krátkém programu, který na Štědrý den vyhrál ve světovém rekordu. Od rozhodčích dostal za své vystoupení 100,09 bodu a překonal téměř o deset bodů vlastní dosavadní maximum, které vytvořil při svém triumfu na olympijských hrách v Turíně.

Po zlatém úspěchu na italském ledě si dal od závodů tři a půl roku pauzu, ale už suverénním vítězstvím na říjnové Grand Prix v Moskvě ukázal, že na únorových hrách ve Vancouveru se znovu zařadí mezi favority. Ve čtvrtek navíc z domácího Petrohradu poslal soupeřům jasný vzkaz o své mimořádné formě. Sedmadvacetiletý svěřenec trenéra Alexeje Mišina vyhrál krátký program o téměř pět bodů před Sergejem Voronovem, který svými 95,64 také překonal hodnotu Pljuščenkova turínského rekordu.

Jevgenij Pljuščenko:

"Nebylo to ideální. Odvedl jsem svou práci, ale k vystoupení potřebnému na olympiádě to mělo daleko. Byla to spíš užitečná lekce, alespoň vím, na čem mám pracovat."

V přípravě na velký olympijský comeback se přitom Pljuščenkovi nevyhnuly komplikace. Začátkem prosince musel na pár dní přestat s tréninkem kvůli bolestem v levém koleně, které byly důsledkem intenzivního tréninku s kombinacemi čtverných skoků. Velmi vyrovnaný je na ruském šampionátu boj o ženský titul. Krátký program vyhrála teprve třináctiletá Sofia Birjukovová o pouhých 22 setin bodu před Xenií Makarovovou.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články