Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Erbanová vytvořila tři české a jeden juniorský světový rekord

Calgary – Nejen tři české rekordy, ale i jeden světový juniorský pokořila na víkendovém mistrovství světa v rychlobruslařském sprintu česká reprezentantka Karolína Erbanová. Svěřenkyně trenéra Petra Nováka vytvořila pro kategorii do 19 let nové maximum ve čtyřboji, které má nyní hodnotu 152,470 bodu. Při své premiéře na MS ve sprinterském víceboji oobsadila 17. místo. Splnila tak svůj hlavní cíl skončit do 20. místa, čímž zajistila České republice druhé účastnické místo pro příští šampionát.

Karolína Erbanová
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo/Matt Dunham

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka zahájila druhý den rekordní jízdou na 500 metrů v čase 38,11. Vylepšila tak o šest setin sekundy své maximum, které stanovila v sobotu. V průběžném pořadí se díky tomu posunula o dvě místa na sedmnáctou pozici, kterou udržela i po závěrečném kilometru. V něm zaznamenala čas 1:15,41 a svůj tři roky starý český rekord překonala o čtyři desetiny sekundy.

V dílčím hodnocení tohoto závodu byla jedenáctá. Titul překvapivě získala Číňanka Jü Ťing, která výsledkem 148,620 stanovila nový světový rekord ve sprinterském čtyřboji. Pomohl jí k tomu i dnešní výkon na pětistovce, na níž se jako první žena v historii dostala pod 37 sekund. Časem 36,94 překonala světový rekord Němky Jenny Wolfové z roku 2009 o šest setin. V dramatickém souboji porazila Jü Ťing o pouhé dvě setiny bodu Kanaďanku Christine Nesbittovou, jež v sobotu zajela světový rekord na kilometru. Bronz získala vítězčina krajanka Chung Čang.

Erbanová v Calgary vylepšila osobní, a tedy i národní rekord v obou startech na pětistovce i na nedělním kilometru. Na delší trati se jí dokonce podařilo vyrovnat i téměř čtyři roky staré juniorské světové maximum Marrit Leenstraové z Nizozemska. Japonka Miho Takagiová však před týdnem na závodech světového poháru v Salt Lake City byla díky času 1:15,40 o jednu setinu sekundy rychlejší.

Tréninková kolegyně rychlobruslařské hvězdy Martiny Sáblíkové i tak ale mohla být se svým premiérovým vystoupením na sprinterském MS, na kterém nakonec obsadila celkové sedmnácté místo, spokojená. "Jsem spokojený, i když jsem věřil, že Kája přejede oba světové rekordy (na 500 i 1 000 metrů). Nedělní výkon 1:15,41 je ale dobrý. A hlavně výsledek ve čtyřboji je skvělý, vylepšila rekord o více než půl bodu," řekl trenér Novák. Jediné, s čím nebyl příliš spokojený, byla první jízda na 1 000 metrů. "Nevím, co tam dělala. Jela špatně technicky," řekl náročný kouč.

Erbanová sedmnáctým místem splnila i další úkol, který před ni Novák stanovil – vybojovala pro Českou republiku dvě účastnická místa na příští sprinterské MS. Je tak možné, že za rok v Salt Lake City bude startovat i Sáblíková. Pouze ale tréninkově, bez šance na dobrý výsledek. Dvojnásobná olympijská šampionka z Vancouveru je specialistkou na dlouhé tratě.

Erbanová – první česká rychlobruslařka, která se na sprinterském MS představila – se nakonec vyrovnala i s menšími zdravotními problémy s kotníkem. Při velkých mrazech v Calgary se jí "ozvalo" staré zranění. "Kotník bolí dál. Před třemi roky dostal pecku, dál s tím závodila a teď se to při těch mrazech ozvalo. Vrcholový sportovec s něčím podobným musí ale počítat. Z jeho pohledu (sportovce) je zdravá," podotkl Novák.

500 m:

1. Jü Ťing 36,94 - světový rekord, 2. Wang Pej-sing (obě Čína) 37,32, 3. I Sang-hwa (Korea) 37,36, ...15. Erbanová (ČR) 38,11.

1000 m: 1. Nesbittová (Kan.) 1:12,94, 2. Jü Ťing 1:13,47, 3. Leenstraová (Niz.) 1:13,89, ...11. Erbanová 1:15,41.

Konečné pořadí (po 4 závodech): 1. Jü Ťing 148,610, 2. Nesbittová 148,630, 3. Čang Chung (Čína) 149,705, ...17. Erbanová 152,470.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články