Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Erbanová má před sprinterským MS problémy s kotníkem

Calgary - Problémy s kotníkem limitují rychlobruslařku Karolínu Erbanovou před blížícím se mistrovství světa ve sprintu, které se o víkendu uskuteční v Calgary. První Češka, která se na startu tohoto šampionátu objeví, se přesto pokusí na tratích 500 a 1 000 metrů vylepšit osobní i národní rekordy a v konečném hodnocení skončit do 20. místa. Tím by pro Českou republiku vybojovala dvě účastnická místa na příštím šampionátu.

Karolína Erbanová
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo/Matt Dunham

Erbanová se v Kanadě již od minulého týdne připravuje společně s českou rychlobruslařskou hvězdou Martinou Sáblíkovou, která ale pouze trénuje na další závody sezony. Za problémy s kotníkem podle všeho mohou mrazy v Calgary. "Bylo tady minus třicet a Káju začala trochu pobolívat noha u kotníku, kterou si asi před třemi roky vyvrátila v Inzellu. Při těch mrazech jí to asi prochladlo a teď ji to trochu táhne," řekl trenér Petr Novák ČTK.

Devatenáctiletá rychlobruslařka tak nemůže moc dobře chodit, běhat nesmí vůbec, a tak jen jezdí na kole a bruslí. "Uvidíme, jak to bude dále vypadat, ale myslím si, že to není nic katastrofálního," uvedl zkušený kouč. Sama Erbanová se zdravotní problém snaží brát jako realitu. "Není to dobré, ale co s tím člověk nadělá? Bruslaři i jiní sportovci se s tím potýkají běžně," řekla. V bruslích cítí prakticky neustále, že to není ono. "Při všem, co je rychlejší než pomalé rozjíždění," popsala, kdy má problémy.

I přesto ale rodačka z Vrchlabí věří, že bude schopná atakovat na obou tratích osobní rekordy, které mají aktuálně hodnotu 38,22 sekundy, respektive 1:15,81 minuty. "Bylo by to skvělé, když už jsme se rozhodli v Calgary jet. Určitě tady bude rychlý led. Teď jsem ale limitovaná tímhle (kotníkem). Musím počkat, jak se to vyvrbí," podotkla Erbanová, jenž český rekord na pětistovku zajela před rokem právě v Calgary. 

Podle Nováka i Erbanové ale nadcházející světový sprinterský šampionát není pro talentovanou rychlobruslařku hlavním závodem sezony. Tím podle všeho bude juniorské MS v Japonsku, na kterém bude v březnu obhajovat čtyři zlaté medaile z loňska. "To asi bude důležitější. Pojedu ho poslední rok a strašně ráda bych obhájila nějakou medaili," přiznala Erbanová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články