Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ekonomický propad lyžařského MS v Liberci je zatím 116 milionů

Liberec - Náklady organizačního výboru na mistrovství světa v klasickém lyžování byly téměř o 30 milionů korun vyšší, než pořadatelé plánovali. Příjmy jsou zatím o 86 milionů korun nižší, než organizační výbor čekal. Celkový propad se tedy pohybuje okolo 116 milionů korun. Příjmy ze šampionátu se však mohou zvýšit, pořadatelé se ještě soudí o peníze. Na dnešním městském zastupitelstvu v Liberci to řekla prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová.

Organizační výbor počítal s příjmy 594 milionů korun, zatím ale vyinkasoval jen 508 milionů korun. "Pokud získáme všechny příjmy, které vymáháme, mohlo by mistrovství světa skončit hospodářsky na nule. Cesta k tomu bude ale ještě složitá a dlouhá. Proto jsme požádali státní správu o pomoc. Našim dodavatelům dlužíme nyní 70 až 100 milionů korun," dodala Neumannová. Jen pokles kurzu eura způsobil podle Neumannové pořadatelům mistrovství světa ztrátu 35 milionů korun. 

Pořadatelé nedosáhli plánovaných příjmů z prodeje vstupenek a takzvaných VIP balíčků. "Od Mezinárodní lyžařské federace (FIS) jsme dostali o 400 000 švýcarských franků (asi 6,8 milionu korun) méně," konstatovala Neumannová.

Za větší náklady na marketing může FIS, tvrdí Neumannová

Pořadatelé překročili plánované náklady na marketing téměř o deset milionů, o zhruba stejnou částku vzrostly náklady na vybavení (infrastrukturu) areálu na Ještědu. Náklady na infrastrukturu ve Vesci stouply o asi osm milionů, náklady na bezpečnost se oproti plánu zvýšily skoro o pět milionů. Doprovodné programy stály přibližně o půl milionu korun více. 

"Náklady na marketing vzrostly kvůli požadavku FIS na 'oblečení' sportovních areálů do modré barvy. Zajištění bezpečnosti bylo dražší kvůli výhrůžce ekologických aktivistů, že zaútočí na běžecké závody ve Vesci," řekla Neumannová. 

Organizační výbor ušetřil na cateringu

Naproti tomu nejvíce peněz ušetřil organizační výbor MS na cateringu. Místo odhadovaných 65 milionů korun na něj pořadatelé vynaložili o zhruba 2,75 milionu korun méně. Náklady na infrastrukturu v Tipsport aréně byly ve srovnání s plánem nižší o 370 000 korun a náklady na informační technologie o 800 000. 

Neumannová v minulosti přiznala, že závazky pořadatelů k jejich obchodním partnerům dosahují několika desítek milionů korun. Organizační výbor obdržel minulý týden poslední splátku od mezinárodní lyžařské federace FIS ve výši přibližně 42 milionů korun. Do té doby nedostaly od pořadatelů MS zaplaceno například Technická univerzita nebo Český hydrometeorologický ústav. 

Pořadatelé libereckého šampionátu začali již začátkem června vyjednávat s novou vládou o další finanční pomoci. Stát, město a Liberecký kraj již věnovaly na mistrovství světa více než dvě miliardy korun.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Lucie Pokorné a Jana Šenkýře
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články