Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dvořák se po zdlouhavém zotavování vrací do světového poháru

Praha - Začátek sezony strávil sdruženář namísto cestováním po světových pohárech pozvolným zotavováním z onemocnění mononukleózou. Nyní se chce do seriálu znovu vrátit - ve francouzském Chaux-Neuve by chtěl zkusit změřit síly s konkurencí.

Ilustrační foto

Naposledy Dvořák závodil v září v letní Grand Prix, ale kvůli výraznému poklesu výkonnosti absolvoval lékařské vyšetření, které odhalilo vážnou nemoc. Pomalu začal trénoval v prosinci, na lyže se poprvé postavil před Vánoci. K reprezentačnímu týmu se připojil na začátku ledna na soustředění v Seefeldu a nyní ho čeká i soutěžní návrat. "Alespoň jeden závod bych podle pocitu rád o víkendu odjel," řekl Dvořák.

Podle lékařských testů by měl být zdráv, poslední vyšetření absolvoval v pondělí. "Ještě se musím trochu krotit, hlavně v intenzitě i četnosti, abych neběhal moc rychle," uvedl Dvořák. Proto na běžkách jezdí hlavně delší a pomalejší tréninky. "V Seefeldu na soustředění jsem už i skákal, ale skoků mám méně než naběháno, i když vypadají docela slušně," uvedl Dvořák.

Je si ale vědom, že kondici nemá ani zdaleka ideální. Dokonce je připravený na to, že kdyby se necítil při závodu dobře, ukončí sezonu. "Taková varianta tady je. Jsem teď odpočinutý, ale může mi brzy 'dojít', jak nemám natrénováno. Nemá cenu to lámat přes koleno, než si potom odnést následky do budoucna," uvedl s tím, že letošní sezona je bez globálního vrcholu a důležitá bude příští zima s MS v Lahti.

Nemoc si Dvořák vybral v nejlepší možný čas. Nejenže sezona je volnější, ale vinou počasí se závody často rušily a také ten ve Francii měl být už minulý týden. "Pro mě jen dobře, alespoň jsem ještě týden navíc trénoval, vyšlo to letos dobře," pousmál se Dvořák. Další díl SP bude hned příští víkend v Seefeldu, kde jsou na programu tři závody na malém můstku a na 5, 10 a 15 km. "Tu pětku bych rád jel, ale uvidíme," řekl.

Osmadvacetiletý trojnásobný medailista ze Světových pohárů počítá s tím, že pódiovou bilanci letos pravděpodobně nevylepší. "Můžu jen překvapit. Při tréninku se cítím dobře, ale ten závod v tom fofru mi otevře oči a nejspíš posadí na zem," prohlásil s úsměvem. "Maximálně na konci sezony v Schonachu, kde mi to sedí. Ale třeba to zabalím a budu raději smysluplně trénovat," dodal Dvořák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články