Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Dvě stříbra, radost žádná. Opatrný na vytoužený postup do Ria nedosáhl

Praha – Zisk druhého místa bývá často považován za velký úspěch. Pro parkurového jezdce Aleše Opatrného měly však trpkou pachuť. Obě stříbra totiž znamenala, že se těsně nekvalifikuje na letošní olympiádu v Riu de Janeiro. Nejprve mu postup unikl v týmové soutěži a poté i v individuální. "Byly to pro mě dvě nejtěžší druhá místa, která mohou být," řekl zklamaný čtyřiatřicetiletý jezdec.

Aleš Opatrný
zdroj: PAP autor: Bartlomiej Zborowski

Pod pěti kruhy měl český parkur zástupce od druhé světové války pouze dvakrát. V obou případech jím byl Jaroslav Hatla, jenž na olympiádě 2004 obsadil dvaadvacátou příčku a v Pekingu 2008 nedokončil kvůli zranění koně.

Letos čeští reprezentanti zažívali nejlepší sezonu za několik posledních desítek let. Ovládli druhou divizi Poháru národu, poprvé v historii postoupili do elitní kategorie a vypadalo to, že by na úspěch mohli navázat i v kvalifikaci na olympijské hry. Ani jeden z pokusů však nevyšel.

První velké zklamání přišlo na přelomu července a srpna. Na východoevropské kvalifikaci český tým, v jehož sestavě byl i Opatrný, obsadil druhou pozici, přičemž postupoval pouze vítěz. Tím se stal tým Ukrajiny, který kvůli složení však dlouhodobě mezi parkuristy vzbuzuje emoce. Jeho barvy totiž hájí dva Němci, Maďar a Brazilec.

"Jeden bohatý člověk z Ukrajiny si je zaplatil a koupil jim dobré koně. Postup se jim povedl už před čtyřmi lety a letos znovu. Proti nim je to těžké. S týmem jsme měli výbornou sezonu. V Poháru národů v Linci jsme zvítězili, v Budapešti jsme byli druzí, Arezzu třetí, ale na kvalifikaci to nevyšlo," řekl zklamaný Opatrný.

Dlouhodobá česká jednička si mohla spravit náladu alespoň v soutěži jednotlivců a vypadalo to, že by mohla uspět. V posledním závodě v Dauhá díky zaváhání hlavního konkurenta Turka Omera Karaevliho Opatrný potřeboval skončit čtvrtý, ale kvůli nesplněnému časovému limitu i přes čistou jízdu obsadil sedmou pozici, což v žebříčku Střední a Východní Evropy a Střední Asie znamenalo znovu druhé místo a znovu nepostup.

Jednou z příčin neúspěchu se stala nucená změna koně před startem kvalifikace. VDL Fakír se zranil a Opatrný musel využít desetiletého Acovara, jenž však v prvních měsících ještě nebyl připraven na nejtěžší podniky.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté SZ: Jezdkyně paradrezury Vištalová a parkurový jezdec Opatrný

"Je to zklamání. Dali jsme do toho vše. Při analýze jsme došli na to, že začátek kvalifikace, kdy Turek už skákal soutěže čtyř a pět hvězd na nejvyšší úrovni, tak já Acovara teprve připravoval. Soutěžil jsem tak v podnicích dvě, tři hvězdy, než dozraje," našel jednu z příčin Opatrný.

Český reprezentant má stále ještě teoretickou šanci, že by se na olympiádu podíval, jelikož je náhradníkem. To by však musel některý z jeho konkurentů vypadnout. Opatrný tak dvojitý neúspěch bere alespoň jako cennou zkušenost do budoucna, jež by mu mohla pomoci k dalšímu rozvoji.

"Jsou to zkušenosti, které mi nikdo nevezme. Na příští olympiádu už bude člověk vědět, kde nasbírat o nějaký bodík víc," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články