Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Důležitá bude pětistovka, říká před startem ME ve víceboji Sáblíková

Čeljabinsk - Rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou čeká první vrchol sezony. V Čeljabinsku se představí na mistrovství Evropy ve víceboji, na kterém bude obhajovat bronz z loňského šampionátu v Hamaru. Sobotní program sledujte od 11:55 na programu ČT sport a našem webu, nedělní startuje ve 12:00.

Sama trojnásobná olympijská vítězka však letošní ME za vrchol sezony nepovažuje. Soustředí se hlavně na únorové mistrovství světa na jednotlivých tratích v Heerenveenu. "Evropa letos není kvalifikací na mistrovství světa (ve víceboji), takže se spíše dívám na další velké závody," uvedla Sáblíková. Svěřenkyně trenéra Petra Nováka vícebojařské ME již čtyřikrát vyhrála, naposledy před třemi lety v Budapešti.

O tom, zda bude mít šanci bojovat v Rusku o medaili, tradičně hodně napoví výsledek úvodní pětistovky. "Ta všechno rozhodne. Pokud na této trati moc neztratím a po trojce budu mezi osmičkou finalistek, tak se budu snažit zabojovat o stupně vítězů. Ale ta pětistovka je pro mě klíčem k tomu, co mohu dokázat," podotkla Sáblíková, která k úspěchu potřebuje zajet čas na hranici 40,5 sekundy.

Sáblíková se na ME připravovala na přelomu roku v Itálii, kde se snažila smazat manko z letní přípravy, kdy se více věnovala cyklistice. "Odtrénovala jsem vše, co bylo naplánováno, s tím jsem spokojena. Otázkou zůstává, zda se to projeví už nyní v Čeljabinsku, nebo třeba až při světovém poháru v Hamaru," řekla.

Hlavní adeptkou na zlato bude v Čeljabinsku Nizozemka Ireen Wüstová, která bude útočit na třetí titul za sebou. Nizozemští rychlobruslaři původně uvažovali, že závod v Rusku budou bojkotovat, ale nakonec budou startovat všechny hvězdy. V ženské kategorii by se společně s Wüstovou měly představit Jorien Voorhuisová a Linda de Vriesová.

Sáblíková je v Čeljabinsku od neděle a už si zvykla na čtyřhodinový časový posun i mrazivé počasí. "Jsem naprosto fit, i když zdejší podmínky jsou hodně přísné, teploty jsou hluboko pod minus dvaceti stupni. Ale z hotelu jezdíme busem a jinak ven moc nechodíme," řekla Sáblíková, s kterou se na ME představí Nikola Zdráhalová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články