Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Druhý den šampionátu v letech v ohrožení, zrušeno bylo zkušební kolo

Harrachov – Nepříznivá předpověď počasí pro druhý soutěžní den Mistrovství světa v letech na lyžích v Harrachově se začíná potvrzovat. Kvůli silnému větru a nepříznivým podmínkám musely být zrušeny ranní zkušební skoky a v ohrožení je i třetí a čtvrté kolo naplánované na odpoledne, v nichž by měl Roman Koudelka hájit šestou pozici. Přímý přenos druhého soutěžního dne sledujte od 15:40 na ČT sport a našem webu.

Mamutí můstek v Harrachově
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Dopoledne v Harrachově intenzivně pršelo, na vršku Čertovy hory občas padal sníh. Vítr nebyl tak silný, ale kolem oběda srážky ustaly a vítr zesílil. Organizátoři sledují aktuální vývoj předpovědi každou hodinu a nyní budou čekat, zda-li se vítr neuklidní.

V zákulisí se spekulovalo, že by se mohla všechna čtyři kola odskákat již během prvního dne, ale to nešlo kvůli televizním marketingovým právům. "Předpověď se po několika dnech, kdy byla ještě horší, zlepšuje, srážky a vítr se posouvají dál, takže já jsem pevně přesvědčený, že normálně odskáčeme třetí i čtvrté kolo," věří i přes nepříznivé podmínky ředitel závodů Josef Slavík.

Soutěžní kola jsou připravena na 16:00 a 17:30, dají se ale posouvat dál. "Pokud uvidíme, že to nikam nevede a ta tendence je pořád stejná, tak to nemá smysl," řekl. Nedělní program se závodem družstev je přitom úplně ve hvězdách. "Víme, že třeba minulý týden v Trondheimu byla předpověď větru deset metrů a nakonec se skákalo. Takže věřím, že se to odskáče. A my budeme samozřejmě dělat maximum pro to, aby se toho odskákalo co nejvíc z celého programu," ujistil Slavík.

Jan Matura: "Uvidíme, co bude, až se ráno probudíme. Věřím, že alespoň zítřek pojedeme. Ale prostě přijedeme na můstek a buď se to pustí, nebo nepustí. Už se to párkrát stalo. S tím se nedá nic dělat. V první řadě jde o zdraví, a ne o peníze."

I někdejší český skokan Pavel Ploc věří v úspěch závodů. "Už tři týdny je krásně a byla by smůla, kdyby zrovna zítra mělo začít být špatně," prohlásil. "Dnes to mají nastavené na počítač asi do dvou metrů. Za nás se lítalo, i když bylo pět metrů za vteřinu, tolik se to nehlídalo," řekl.

Harrachov má s počasím často problémy. Za posledních patnáct let bylo v tomto krkonošském středisku zrušeno už celkem deset závodů ve skocích, letech nebo v severské kombinaci. Ve většině případů byl důvodem vítr nebo špatná sněhová situace.

Alena Zárybnická o počasí v Harrachově:

"Modely se i podle nočního výpočtu shodly na tom, že by nejvyšší nárazy větru mohly být i přes 15 metrů za sekundu. Vzhledem k tomu, že bude foukat od západu nebo severozápadu a můstek je orientovaný směrem k severu, by to mohlo být problematické. Mám obavu, že vítr bude zítra foukat podobně silný jako dnes, možná ještě o kousek silnější. Jestli je tam nějaká šance, abychom registrovali poklesy síly větru, tak by to mělo být až ve večerních hodinách."

Češi řešili hlavně uklouznutí Antonína Hájka

Hájek spadl až poté, co měl svůj skok prakticky za sebou - v dojezdovém prostoru. Vypnula mu pravá lyže a nekontrolovatelně narazil do hrazení. Podle lékařů však o vážný zdravotní problém, vyjma naraženého hrudníku, nejde. "Nečekal to a najednou se mu ta lyže kousla, to bylo nejhorší. Ale snad bude v pohodě," věřil Hájkův kolega Roman Koudelka. "Já jsem radši začal brzdit dřív, abych si tam nechal rezervu až do konce," uvedl.

Lyže vypnula na nerovnosti i Janu Maturovi, který se snažil pomoci si rukama. "Když člověk spadne na ledu, kombinézu může zahodit, což jsem nechtěl, tak jsem se snažil držet rukama nad sněhem," vysvětlil. Problémem byla skutečnost, že ve večerních hodinách se snížila teplota vzduchu a sníh na dojezdu přimrzl. Lyže tak nebyly schopny absorbovat tvrdé nerovnosti, navíc je dojezd kratší, než bývá obvykle. "Na nějaké hroudě mi tam vypnula lyže, byl z toho takový polopád. Viděl jsem Tondu (Hájka), tak jsem se snažil brzdit dřív, ale byl z toho nakonec takový problém," líčil Matura.

Je nám líto, video expirovalo.
Pád Antonína Hájka ve druhém kole

Hájkův pád Matura na vlastní oči neviděl, až to, jak ho nakládají do kanadských saní. To mu na psychice nepřidalo. "Co se dá dělat. Nevím, jak spadl, moc mi k tomu ale taky nechybělo," uvedl Matura. Podle dalšího skokana Jakuba Jandy byl dojezd nebezpečnější než obvykle. "Je to krátké a jak to přimrzlo, tak byly docela honičky to zastavit," uvedl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články