Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Dron při slalomu málem trefil Hirschera. FIS je okamžitě zakázala

Madonna di Campiglio (Itálie) – Marcel Hirscher sviští mezi tyčkami slalomu a snaží se dosáhnout co možná nejlepšího času, když jen o desítky centimetrů za něj dopadne dron a roztříští se o sníh. Tak nějak vypadal incident z úterního podniku Světového poháru v Madonně di Campiglio, který vyvolal řadu emocí. Mezinárodní lyžařská federace FIS kvůli tomu začala vyšetřování a vydala okamžitý zákaz používat dálkově řiditelné letouny s kamerou ve všech podnicích seriálu.

Marcel Hirscher
zdroj: ČTK/AP autor: Marco Trovati

"Zákaz dronů platí, dokud za to budu já zodpovědný. Představují velké riziko," řekl ředitel FIS Markus Waldner. "Strašně mě to rozzlobilo. Bylo velké štěstí, že se Marcelovi nic nestalo," dodal.

Zatímco v Rakousku, Německu či Švýcarsku drony při závodech nad lidmi létat nesmějí, v Itálii je to povoleno. Podle Waldnera souhlasili pořadatelé s tím, že dron se bude pohybovat v koridoru u trati. "Ale (jeho pilot) nás neposlechl a létal pořád dál. Těsně jsme unikli katastrofě," řekl Waldner. Nehodu dronu označil za sprosťárnu.

Dron dopadl kousek za Hirschera a rozbil se napadrť. "Trochu jsem to vnímal. Je to naprostá drzost. Člověk nesmí myslet na to, co se mohlo stát, když věc, která váží deset kilo, spadne z 20 metrů na zem," řekl celkový vítěz Světového poháru z minulých čtyř sezon a přidal vzkaz pořadatelům. "Dávejte větší pozor, prosím," konstatoval rakouský lyžař, který obsadil ve večerním závodě druhé místo za suverénním vítězem Henrikem Kristoffersenem z Norska.

Společnost Infront, která má vysílací práva na Světový pohár, už se Hirscherovi a FIS za incident omluvila. "Nesmírně jsme si oddechli, že se nikomu nic nestalo. Bude provedena technická analýza a co nejdříve poskytneme další informace," uvedla společnost v prohlášení.

Šéf organizačního výboru Lorenzo Conci uvedl, že pořadatelé na nehodě nenesou vinu. "Neměli jsme na to žádný vliv. Za drony nese zodpovědnost majitel vysílacích práv Infront," řekl Conci. "Jsem v šoku, měli jsme velké, opravdu velké štěstí. Omluvil jsem se Marcelu Hirscherovi i předsedovi rakouského svazu," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články