Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Dozvuky velkého losu. Má Evropa v Jižní Americe šanci?

Pár dní po pátečním losu fotbalového MS se stále přetřásá, jakže vlastně dopadl a hlavně, co z něj může vzejít. Renomované sázkové kanceláře, které mají díky fatální finanční zainteresovanosti největší zájem na co nejpřesnějším odhadu výsledků turnaje, sázejí v podstatě na historickou jistotu. Věří, že na americkém kontinentu zvítězí jako zatím vždy (1930, 1950, 1962, 1970, 1978, 1986 a 1994) reprezentanti tamní fotbalové školy. Proto určily nejlepší kurz pro budoucího mistra světa Brazílii, těsně následované Argentinou. Obhájci titulu Španělé jsou v tomto pořadí až čtvrtí za třetím Německem.

Pavel Čapek
zdroj: ČT24/J. Hodík autor: V. Rejl

Nikdo z hlavních favoritů nemusí přehnaně žehrat na nepřízeň osudu při losu, ale soudě nejen podle výsledků posledního šampionátu se ocitlo v nejkvalitnější skupině Německo. Pokud Němci zvládnou svou roli a postoupí z prvního místa, měla by je za odměnu čekat papírově snadnější cesta třeba až do semifinále než jejich největší konkurenty. Jenže kdyby se to dalo naplánovat podle žebříčků a kurzů, tak by to nebylo zábavné, vzrušující a většinu z nás by to nebavilo.

Hned na druhý hrací den šampionátu naservíroval los všem fanouškům po celém světě prémiovou pikantérii – reprízu posledního finále mezi Španělskem a Nizozemskem. Vzhledem k tomu, že eventuální poražený by narazil s vysokou pravděpodobností hned v osmifinále na Brazílii, mohl by mít zápas hraný 13. června v Salvadoru dost zásadní vliv na vývoj celého turnaje. Holandské tulipány jak známo vyřadily favorizované brazilské kanárky na MS 2010, Španělé by zase rádi oplatili hostitelské zemi porážku z letošního finále Poháru konfederace.

Co se týče počtu dříve vykopaných titulů, není nad skupinu D. Anglie, Itálie a Uruguay jich dohromady posbíraly sedm. Nicméně jeden z této trojice bude mít postupovou smůlu, a přestože se hrdý Albion naladil ústy trenéra Hodgsona či třeba Wayna Roonyho do optimisticky bojovné nálady, tak pragmatické sázkovky z ostrovů důvěřují o trochu více Italům s Uruguaycům.

Český fanoušek už se bohužel dávno musel smířit s tím, že fandit s českou patinou bude možné tak leda Edinu Džekovi nebo Bonymu Wilfriedovi. Nebylo by proto marné, kdyby se Bosna s Pobřežím slonoviny zařadily mezi velká překvapení brazilského fotbalového festivalu. Ještě mnohem příjemnější by ale určitě byla atraktivní podívaná na co největší část finálového turnaje jubilejního 20. mistrovství světa v kopané.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články