Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Dostálek prošel Slavií i Kazaní, nejraději vzpomíná na Brno

Brno – Richard Dostálek se loni definitivně rozloučil s profesionálním fotbalem, na "svůj" sport však nezanevřel. V Líšni asistuje kouči třetiligového mužstva. Mrzí ho, že se jeho srdcovka, fotbalové Brno, dostalo do problémů, zároveň přiznává, že na tom má i svůj podíl. V posledních týdnech však situace vypadá lépe. Zbrojovka se ve druhé lize dokázala vyškrábat na šesté místo.

Richard Dostálek
zdroj: ČT4

"Bohužel ten začátek (trenéru René Wagnerovi se nedařilo, pozn. red.) v Brně rozhodl o tom, že už tam nepracuji," řekl Dostálek, jenž byl na postu sportovního ředitele. V lize celkově odehrál 350 utkání, ve kterých nastřílel 67 branek, a na svou kariéru vzpomíná rád. Dostálek začínal před necelými devatenácti lety právě v Brně, v dresu Boby. "Přišel jsem z vojny z Kroměříže. Vůbec jsem nevěděl, o čem profesionální fotbal je," zavzpomínal v pořadu Téma pro hosty.

Bývalý fotbalový reprezentant skončil o dva roky později s Brnem na třetím místě v lize, což se od té doby nepodařilo zopakovat. "Tenkrát jsme si to ani nedokázali pořádně užít. Když jsme se dostali na návštěvy dvacet až pětadvacet tisíc. S fanoušky jsme tvořili vynikající celek," řekl Dostálek, jehož tehdy vedl Petr Uličný a později Karel Večeřa.

Na zápas v sezoně 96/97 proti Slavii přišlo neuvěřitelných 44 120 diváků, což je rekordem samostatné české ligy. Utkání nakonec skončilo 1:1, když Brno rychle prohrávalo, ale vyrovnávací gól vstřelil právě Dostálek. "V takové atmosféře jsem už pak českou ligu nikdy nehrál. V tom zápase jsme byli tenkrát jednoznačně lepší," uvedl.

V Brně poprvé nakoukl také do evropských pohárů. Nejdříve hrál s litevským Kaunasem, pak s Rapidem Vídeň. Za lístek si tehdy vedení Brna účtovalo 480 korun. "Ta cena byla na tu dobu naprosto šílená." Jeho výkony ho vynesly až do reprezentace. Osm zápasů odehrál za jednadvacítku, za áčko pak pět utkání. "Pro kluka z vesnice to byl neuvěřitelný skok. Přijel jsem tam autobusem, kluci přiletěli letadly z celého světa... Necítil jsem se tam úplně dobře, ale vzpomínám na to moc rád. To byla parta, která končila stříbrná na Euru 96 v Anglii," vzpomínal.

Po brněnské anabázi přestoupil přibližně za dvacet milionů do Slavie. "Ale já ty peníze nikdy neviděl. U podpisu smlouvy jsem nebyl," řekl s úsměvem. Dostálek nakonec u sešívaných vydržel pět let. "Nebylo to vždy úplně růžové. Nesedl jsem si s některými hráči v mančaftu, pak jsem si na to zvykl, naučil jsem se hrát fotbal pod tlakem a dokázal překonat spoustu nepříjemných momentů."

Podíval se i do ruské Kazaně. To podle jeho slov nebylo vyloženě vysněné angažmá. "Měl jsem taky několik nabídek z Německa, Itálie nebo Anglie, ale nikdy to nevyšlo. Ono to má dvě strany. Sportovní, protože ruská liga má skvělou úroveň, týmy mají kvalitu, což potvrzuje třeba Petrohrad. Ale také tu druhou – život. A to není jednoduché."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články