Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Přípravné utkání

Dostál: Táta mi dal kajak, ať honím kachny, a už jsem u toho zůstal

Je mu teprve dvacet jedna let, na nedávném mistrovství světa v Moskvě ale triumfoval jak na singlu, tak se čtyřkajakem. Kajakář Josef Dostál má na svém kontě i bronz z olympijských her v Londýně a je jednou z největších českých nadějí směrem k letní olympiádě v Riu de Janeiru. O svých úspěších, začátcích i přípravě se Dostál rozpovídal na chatu ctsport.cz.

Josef Dostál v redakci ctsport.cz
zdroj: ČT24

"Závody v Moskvě sice byly podařené, ale stále čekám na tu správnou formu, která určitě přijde na olympiádě," říká s nadsázkou Dostál. "Výsledky jsme zapili dostatečně na to, aby se mohly příští roky opakovat. A teď si dám šest týdnů volno a pak začne zimní příprava," plánuje český reprezentant.

V přípravě si Dostál moc neodpočine, jak přiznává, za poslední dva roky najezdil na vodě zhruba 7 tisíc kilometrů a nevyhne se ani posilovně. "V posilovně jsem 'pečenej vařenej'. V zimě tam strávím šest hodin týdně plus kompenzace a v létě tak tři," vypočítává.

Dostál v nedávné době přistoupil ke změně techniky, která už nese ovoce v podobě nejcennějších medailí. "Při pádlování je člověk neustále v tenzi. Jediným okamžikem, kdy se člověk může uvolnit, je když je pádlo mimo vodu a právě na tento úsek záběru jsme se s trenérem nejvíce zaměřovali. Někdy to vypadá, že jedu na projížďku, ale stejně to bolí jako čert," popisuje dvojnásobný mistr světa.

Začal jsem u kachen

Jako dítě zkoušel Dostál i jiné sporty, například hokej, judo a atletiku, žádný ho ale nedostal tolik jako kajak. "Táta byl trenér kanoistiky, ale nikdy mě do toho nenutil. Spíš mi dal kajak a poslal mě na vodu, ať honím kachny. A mně se to tak líbilo, že jsem u toho zůstal," směje se Dostál.

Na moskevském mistrovství světa sbíral medaile na jednom kilometru, v mládežnických kategoriích se mu ale na této trati tolik nedařilo. "V dorostencích jsem jezdil rychle akorát tak pětistovku. Na kilometr jsem ještě neměl dostatečnou vytrvalost, ta přišla až v juniorech," přiznává.

Být jako Soukalová

Rychlostní kanoistika nepatří v Česku k nejpopulárnějším sportům, Dostál by byl jen rád, kdyby se to změnilo. "Kdyby kanoistika Česko pobláznila, bylo by to jen dobře. Snad se nám podaří s klukama udělat chlapskou verzi Gabriely Soukalové," říká s nadsázkou kajakář.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články