Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Dobeš chce oživit pohár ministra školství

Praha – Ministr školství Josef Dobeš chce na školách pozvednout hodiny tělocviku. Plánuje proto zavést celoroční sportovní pohár škol. Žáci základních škol by soutěžili ve florbale, středoškoláci v basketbale. Nejlepší by se pak utkali v červnovém finále v Praze, odměnou by jim byly lístky na letní olympiádu v Londýně. To vše za účasti kamer České televize. Prvního ročníku by se mohly podle Dobeše zúčastnit stovky škol.

Josef Dobeš
zdroj: ČT24

Podle Dobeše není současná výuka tělocviku dostatečně kvalitní. Přidat do rozvrhu více hodin sportování však nechce. "Pokud nezměníme obsah, ideje, náboj pro děti, tak nám hodiny nepomohou," řekl Dobeš v pořadu Na slovíčko. Změnu ve výuce tělesné výchovy prý ale nelze nařídit shora. Celoroční soutěž spojená s pohárem ministra školství by podle něj ale mohla žáky a učitele přimět ke změně tradičního pojetí tělocviku, kde se děti známkují třeba za přeskočení kozy.

Florbal
zdroj: isifa/VLP autor: Jiří Kopáč

"Jestliže se toho škola chce zúčastnit, bude mít ty tělocviky, aby vybrali nejlepší děti, budou tam trénovat florbal, pak třeba uspějí, budou v televizi, zahrají si finále v Praze. To je něco, čím si myslím, že můžeme motivovat," uvedl ministr. Nápad už přednesl některým školám, ohlasy prý byly kladné. Prvního ročníku by se podle jeho odhadů mohlo zúčastnit 600 až 700 škol.

"Oprášil jsem projekt, který tu byl, ale v nějaké fázi zvadl. Možná proto, že tam nebyla státní podpora," vysvětlil Dobeš, proč upřednostil basketbal s florbalem před ostatními sporty. Tuzemskému basketbalu dal za vzor třeba USA. "Udělat středoškolské hry a vtáhnout do toho co nejširší vrstvu dětí. Je to o celém životě školy, mohou tam být roztleskávačky," dodal.

Dobeš zároveň oznámil, že kvůli zkvalitnění výuky tělocviku angažoval na ministerstvu bývalého šéfredaktora sportovní redakce ČT a někdejšího televizního radního Jiřího Baumruka. Na přípravě poháru ministra bude Dobeš spolupracovat také s šéfem České basketbalové federace Miroslavem Janstou a prezidentem České florbalové unie Filipem Šumanem.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko s Josefem Dobešem
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články